Biała kiełbasa gotowana: jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę?

Biała kiełbasa gotowana: jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę?

Autor Zdjęcia: photos.com

Białą kiełbasę najczęściej podajemy na Wielkanoc po prostu ugotowaną - z dodatkiem chrzanu lub ćwikły. Można dla urozmaicenia spróbować przyrządzić ją inaczej

Jak podać białą kiełbasę na wielkanocne śniadanie? Białą kiełbasę można serwować na wiele sposobów. jednak najczęstszym sposobem jest jej gotowanie. Jak to zrobić, by kiełbasa nie straciła smaku, była miękka i soczysta oraz nie popękała podczas gotowania? Podajemy kilka sprawdzonych rad.

Biała kiełbasa gotowana: sposób na doskonałą kiełbasę na gorąco

Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem na przygotowanie białej kiełbasy jest jej gotowanie.

Jeśli chcesz wzmocnić smak mięsa, to do wody dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego, liści laurowych i garść majeranku. Nie zapomnij o soli - inaczej biała kiełbasa  "odda" zawartą w sobie sól do wody, sama tracąc smak. Można też dodać do wody ząbek czosnku - również to zapobiegnie utracie smaku i aromatu przez kiełbasę.

Jeśli natomiast zależy Ci na utrzymaniu koloru kiełbasy, to do wrzątku możesz dodać sok z cytryny. Można również ugotować białą kiełbasę w piwie. Ten sposób szczególnie polecamy w przypadku zbyt mocno doprawionej lub zbyt słonej kiełbasy.

Kiełbasę gotujemy w odkrytym garnku, na bardzo małym ogniu - nie pozwalamy na gwałtowne wrzenie wody - grozi to popękaniem kiełbasy. Gotowanie powinno raczej przypominać parzenie. Dobrze jest przed gotowaniem nakłuć w kilku miejscach kiełbaski - to także zapobiega pęknięciu pod wpływem zgromadzonych soków lub rozgrzanego tłuszczu.

Kiełbasę parzymy/gotujemy ok. 20-30 minut od zagotowania wody - po 20 minutach należy sprawdzić, czy widelec wchodzi gładko w kiełbaskę. Jeśli tak - kiełbasa jest gotowa do podawania. Zazwyczaj serwujemy ją z chrzanem, ćwikłą, musztardą i ostrymi sosami na bazie majonezu.