Keks angielski z rumem: dobry przepis

Keks angielski z rumem: dobry przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

W keksie angielskim aromat rumu subtelnie podkręca bakaliowe smaki

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Keks angielski to obfitość bakalii podkręcona smakiem rumu. Takie ciasto sprawdzi się na każdą okazję - od świąt po zwykłe spotkanie ze znajomymi. Sprawdź, jak przygotować wilgotny, aromatyczny keks angielski krok po kroku. Podajemy sprawdzony przepis.

Zobacz także inne przepisy na keks:

Keks pomarańczowy z bakaliami

Keks świąteczny według Kingi Paruzel

Składniki

  • 25 dag mąki

  • 25 dag masła

  • 25 dag cukru pudru

  • 4 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 20 dag mieszanki keksowej (kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa)

  • 30 dag rodzynek

  • 10 dag migdałów

  • 15 dag konfitury wiśniowej

  • 150 ml rumu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rodzynki zalać rumem, po 20 minutach odsączyć. Obrać i posiekać migdały i skórki cytrusów. Konfiturę podgrzać i odsączyć na sitku.

  • Mikserem utrzeć masło z cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodawać po jednym żółtku i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.

  • Na koniec wymieszać ciasto z bakaliami obtoczonymi mąką i z wiśniami.

  • Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.

  • Przełożyć do formy wyłożonej natłuszczonym pergaminem. Piec w temp. 140ºC przez ok. 2,5 godziny.

Ocena: 5