Kefir: jak zrobić samodzielnie?

Kefir: jak zrobić samodzielnie?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dowiedz się, jak zrobić kefir krok po kroku

Wydawać by się mogło, że aby wyprodukować kefir, niezbędne są specjalne, skomplikowane procesy technologiczne. Nic bardziej mylnego! Dowiedz się, jak w łatwy sposób samodzielnie przyrządzisz zdrowy i pyszny kefir.

Kefir z języka tureckiego znaczy „czuj się dobrze”. Ten wytwarzany on pokoleń lekko gazowany napój mleczny charakteryzuje się kremową konsystencją i kwaskowym smakiem. Powstaje na skutek fermentacji wywołanej przez bakterie i drożdże zawarte w tzw. ziarnach kefirowych. Naturalny kefir jest bogaty w wapń, witaminy B2, B12, D, biotyny oraz białka. Enzymy oraz bakterie probiotyczne, których duże ilości zawiera kefir, wspomagają procesy trawienne. Zawartość bakterii probiotycznych przypadająca na porcję niektórych kefirów jest dużo większa niż ta w jogurcie, dlatego jest on bardziej zalecany małym dzieciom.

  • 1 litr mleka pasteryzowanego (najlepiej w niskiej temperaturze)

  • 5-6 łyżek stołowych kefiru z żywymi kulturami bakterii (najlepszy taki bez dodatku mleka w proszku)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko podgrzewamy do temperatury 30-40 st. C. Dodajemy kefir, dokładnie wszystko mieszamy i przelewamy do naczynia z pokrywką. Zakrywamy i owijamy kocem. Zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.

  • Rano mamy gotowy, gęsty i co najważniejsze, zdrowy kefir własnej produkcji. Można go przechowywać nawet do 7 dni w lodówce. Do przygotowania kolejnej porcji najlepiej wykorzystać filiżankę z poprzedniej, własnoręcznie zrobionej partii.

Pamiętajmy, że kefir oprócz swoich zalet smakowych ma również doskonałe walory zdrowotne. W zależności od stopnia zakwaszenia może mieć właściwości przeczyszczające (kefir jednodniowy z niską zawartością alkoholu etylowego) lub redukujące objawy biegunki (kefir kilkudniowy z wysoką zawartością alkoholu etylowego). Poza tym zmniejsza on produkcję gazów w jelicie, minimalizuje objawy nietolerancji laktozy, chroni przed bakteriami chorobotwórczymi wnikającymi za pośrednictwem przewodu pokarmowego, wspomaga procesy regeneracji śluzówki jelita oraz zapewnia właściwą mikroflorę jelitową.

  • Na śniadanie doskonale sprawdzą się musli z owocami zalane kefirem.

  • Na lunch niezastąpiony będzie smaczny i zdrowy sos do sałatki, przygotowany z kilku łyżeczek kefiru z sokiem z połowy cytryny, świeżymi ziołami oraz przyprawami do smaku.

  • Na deser w gorące letnie dni świetnym pomysłem będzie mrożony deser z kefiru zmiksowanego ze świeżymi owocami.

  • Szklankę kefiru można też śmiało wypić przed snem.

Ocena: 0