Kawa z kardamonem i likierem pomarańczowym: przepis na chłodne dni

2021-03-29
Kawa z kardamonem i likierem pomarańczowym
Autor: thinkstockphotos.com W chłodne dni warto się regularnie rozgrzewać - najlepiej kawą bądź herbatą
łatwy
10 min
4

Aby kawa była jeszcze smaczniejsza, warto wzbogacić ją aromatycznymi dodatkami, które też rozgrzewają w chłodne dni. Podajemy przepis na kawę z kardamonem i likierem pomarańczowym - idealną na jesień i zimę.

SKŁADNIKI

  • 100 ml bitej śmietany
  • 3 zielone strączki kardamonu
  • starta skórka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżeczki likieru pomarańczowego
  • 200 ml mocnej kawy (najlepiej zaparzonej w ekspresie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ubij śmietanę, aż będzie średnio gęsta. Rozetnij kardamon, usuń czarne nasionka i wyrzuć łupinki.
  • Rozgnieć ziarna, dodaj do nich cukier brązowy i likier pomarańczowy, a następnie wymieszaj w kubku.
  • Wlewaj do niego kawę, zostawiając 3 cm wolnego miejsca od brzegu szklanki. Dobrze wymieszaj i poczekaj, aż składniki się połączą.
  • Następnie wlej delikatnie bitą śmietanę na górę kawy i udekoruj startą skórką z pomarańczy.