Kawa po irlandzku: jak zrobić pyszną irish coffee w domu?

Kawa po irlandzku: jak zrobić pyszną irish coffee w domu?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowa irish coffee? Czemu nie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Kawa po irlandzku z dodatkiem whiskey to napój pobudzający, a przy tym rozgrzewający. Idealnie sprawdza się zwłaszcza podczas chłodnych miesięcy. Poza tym nie trzeba biec do kawiarni, by się nim cieszyć! Podajemy przepis na domową kawę po irlandzku, czyli irish coffee z whiskey.

Składniki

  • śmietanka kremówka 30%

  • szklanka cukru brązowego

  • 100 ml mocnej kawy

  • 50 ml irlandzkiej whiskey

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę.

  • Do małego garnka wlewamy szklankę wody i wsypujemy szklankę cukru brązowego. Mieszamy na małym ogniu do uzyskania gęstego syropu.

  • Teraz kolej na zrobienie mocnej kawy. Jeśli mamy ekspres do kawy, to sprawa jest bardzo prosta, jeśli nie - parzymy kawę sypaną. (Możemy wykorzystać kawę rozpuszczalną, ale smak będzie mniej ciekawy i wyrazisty).

  • Wysoką szklankę ogrzewamy ciepłą wodą. Teraz wlewamy 100 ml kawy, dodajemy 50 ml whiskey i tyle samo syropu cukrowego. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość powinna być gęsta i bardzo smaczna. W szklance zostawiamy trochę miejsca na bitą śmietanę.

  • Na górę łyżką nakładamy śmietanę. Jeśli wszystko jest zrobione, jak należy, śmietana powinna się utrzymać na powierzchni kawy. Doskonała kawa po irlandzku gotowa!

Ocena: 2,7