Kawa po grecku: jak zrobić? [przepis]

2021-03-29
Jan Złotorowicz
kawa_po_grecku_jak_ja.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Bardzo mocna i bardzo słodka - taka powinna być kawa po grecku
łatwy
15 min
4

Kawa po grecku to bardzo prosty sposób na przygotowanie esencjonalnej, wyjątkowo smacznej kawy. Jest mocna, słodka i pyszna. Zobacz, jak zrobić kawę po grecku - podajemy dokładny przepis.

SKŁADNIKI

  • kawa mielona (im drobniej, tym lepiej)
  • cukier (najlepiej brązowy)
  • woda
  •  
  • dodatkowo: specjalny tygielek lub garnuszek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnuszka odlewamy odpowiednią ilość wody - najlepiej filiżanką. Następnie wedle uznania sypiemy cukier. Grecka kawa najczęściej jest bardzo słodka i warto właśnie taką przygotować (łyżka cukru na jedną porcję).
  • Tygielek bądź garnuszek z wodą i cukrem stawiamy na gaz i gotujemy, aż cały cukier rozpuści się w w wodzie. Następnie ściągamy garnuszek z płomienia. Jest to ważne, bo jeżeli zaczniemy sypać kawę do wrzącej wody, natychmiast nam to wszystko wykipi.
  • Kawy sypiemy dużo - najlepiej po kopiastej łyżce na porcję. Im kawa mocniejsza i słodsza, tym lepsza.
  • Po dosypaniu kawy garnuszek znowu stawiamy na ogniu (dobrze go trochę zmniejszyć) i - cały czas mieszając - gotujemy, aż zacznie podnosić się kawowa pianka. Wtedy szybko ściągamy kawę z ognia.
  • W ten sposób uzyskujemy gęstą, pięknie pachnącą i słodką kawę. Warto przelać ją przez drobne sitko do filiżanki. Najlepiej serwować bez mleka.
Jan Złotorowicz