Jeśli nie kawa, to co? Czym zdrowo rozpocząć dzień?

Jeśli nie kawa, to co? Czym zdrowo rozpocząć dzień?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Czym zastąpić poranną kawę podczas problemów żołądkowych?

Do prawdziwego rozbudzenia się zawsze potrzebowałeś kubka aromatycznej kawy, a teraz nie możesz jej pić. Co wybrać w zamian?

„Orkiszówka”. To kawa z palonych ziarenek orkiszu, niskokaloryczna i pełna wartościowych składników. Jest niezastąpiona przy problemach z sercem i układem krążenia, usuwa toksyny i wzmacnia odporność. Polecana jest cukrzykom i osobom z nadciśnieniem, dzieciom i kobietom w ciąży.

 

Kawa z żołędzi. Popularna „żołędziówka” ma dużo potasu, fosforu i magnezu, a także kwas foliowy. Polecana jest osobom chorym na celiakię i tym na diecie, bo likwiduje uczucie głodu. Można ją pić z miodem, kardamonem, cykorią, cynamonem. Nie pobudza jak naturalna kawa, ale relaksuje i odpręża.

 

Kawa z cykorii. Ma wysoką zawartość błonnika i reguluje przemianę materii, dlatego jest idealna dla odchudzających się. Polecana również osobom leżącym, bo chroni przed zaparciami. „Cykoriówka" nie wypłukuje z organizmu magnezu, mogą ją pić kobiety w ciąży.

 

Kawa z buraków cukrowych. Bogata w błonnik i żelazo, na ogół jest składnikiem kaw zbożowych. Należy do najsmaczniejszych kaw bezkofeinowych, poprawia metabolizm. Kawa buraczana polecana jest młodzieży i kobietom w ciąży.

Ocena: 0