Kawa mrożona: jak zrobić domową ice coffee (prosty przepis) [WIDEO]

Kawa mrożona: jak zrobić domową ice coffee (prosty przepis) [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kawę mrożoną można śmiało przygotować w domu - tym bardziej że ceny w kawiarniach potrafią być mocno wygórowane!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

W upalne dni nic tak nie orzeźwia jak kawa mrożona. Niedrogą, a przy tym pyszną ice coffee możemy przyrządzić w domu. Jak to zrobić? Podajemy przepis z instrukcją krok po kroku!

Zobacz także: Właściwości prozdrowotne kawy

Składniki

  • 50 ml mocnej kawy (najlepiej espresso)

  • kilka kostek lodu

  • 100 ml zimnego mleka (lub więcej, jeśli wolimy bardziej mleczną ice coffee)

  • ulubione dodatki, np. bita śmietana, gałka lodów waniliowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu i wlewamy zimne mleko – do ok. połowy szklanki.

  • Następnie zanurzamy w niej łyżeczkę – wypukłą stroną do góry – i po niej cienkim strumyczkiem wlewamy kawę. Dzięki temu kawa będzie miała dwie warstwy: czarną na spodzie, a białą na górze.

  • Kawę możemy ozdobić bitą śmietaną bądź gałką lodów waniliowych.

Najlepiej sprawdza się mocna kawa z ekspresu ciśnieniowego, czyli espresso, ponieważ jest najbardziej esencjonalna i aromatyczna. Ale można też wykorzystać klasycznie parzoną bądź rozpuszczalną - obydwie warto odrobinę posłodzić.

Zobacz także przepis: Mrożona kawa czekoladowa z miętą

Ocena: 3,7