Karp gotowany z pietruszką i piwem

2021-03-29
Karp gotowany z pietruszką i piwem
Autor: Shutterstock Karp gotowany z pietruszką i piwem to smaczne danie nie tylko na Wigilię.
łatwy
60 min
4

Karp gotowany w aromatycznym ciemnym piwie z dodatkiem korzenia pietruszki najlepiej smakuje z ziemniakami i kwaszonym ogórkiem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg karpia
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 szklanki ciemnego piwa
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki masła
  • kminek
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę oczyścić nie odcinając głowy, włożyć do brytfanny, zalać piwem i posolić. Dodać obraną i pokrojoną pietruszkę oraz cebulę.
  • Gotować 40 min. na małym ogniu. Doprawić octem, masłem, pieprzem i kminkiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 min, aby odparował nadmiar płynu.