Frytki z okonia [LATO Z RADIEM]

2021-03-29
Świeża kapusta zasmażana
Autor: Shutterstock Świeża kapusta zasmażana to pyszny ciepły dodatek do mięsa.
łatwy
30 min
4

W najbliższa sobotę i niedzielę plenerowe studio "Lata z Radiem" zawita do Stalowej Woli w kolejnej odsłonie "Lato z radiem Festiwal". Oprócz uczty muzycznej uczestnicy imprezy na stalowowolskich Błoniach mogą liczyć na ucztę dla podniebienia. O wybór regionalnych i nie tylko smakołyków zadbają okoliczni producenci i gospodynie. My proponujemy przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Rzeczyckiej w gminie Radomyśl nad Sanem na świeżą kapustę zasmażaną.

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty świeżej
  • 1 duża marchewka
  • 1 pęczek zielonego kopru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka barszczu białego żytniego
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • 15 dag słoniny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę posiekać, zagotować i odcedzić.
  • Do kapusty dodać posiekany koper, pietruszkę i szczypior oraz startą na tarce marchew.
  • Zalać barszczem, śmietaną i wymieszać. Dusić pod przykryciem do miękkości.
  • W tym samym czasie pokrojoną słoninę i cebulę w kostkę podsmażyć a następnie dodać do kapusty.
  • Na pozostałym tłuszczu zrumienić mąkę na zasmażkę, którą zagęszczamy kapustę.
  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego.