Świeża kapusta zasmażana [LATO Z RADIEM]

Świeża kapusta zasmażana [LATO Z RADIEM]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Świeża kapusta zasmażana to pyszny ciepły dodatek do mięsa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W najbliższa sobotę i niedzielę plenerowe studio "Lata z Radiem" zawita do Stalowej Woli w kolejnej odsłonie "Lato z radiem Festiwal". Oprócz uczty muzycznej uczestnicy imprezy na stalowowolskich Błoniach mogą liczyć na ucztę dla podniebienia. O wybór regionalnych i nie tylko smakołyków zadbają okoliczni producenci i gospodynie. My proponujemy przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Rzeczyckiej w gminie Radomyśl nad Sanem na świeżą kapustę zasmażaną.

Składniki

  • 1 główka kapusty świeżej

  • 1 duża marchewka

  • 1 pęczek zielonego kopru

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1 cebula

  • 1 szklanka barszczu białego żytniego

  • 3/4 szklanki śmietany 30%

  • 15 dag słoniny

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę posiekać, zagotować i odcedzić.

  • Do kapusty dodać posiekany koper, pietruszkę i szczypior oraz startą na tarce marchew.

  • Zalać barszczem, śmietaną i wymieszać. Dusić pod przykryciem do miękkości.

  • W tym samym czasie pokrojoną słoninę i cebulę w kostkę podsmażyć a następnie dodać do kapusty.

  • Na pozostałym tłuszczu zrumienić mąkę na zasmażkę, którą zagęszczamy kapustę.

  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego.

Ocena: 5