Surówka z czerwonej kapusty: szybka i smaczna!

Surówka z czerwonej kapusty: szybka i smaczna!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Czerwona kapusta jest niesłusznie pomijana podczas zakupów - świetnie sprawdza się w surówkach do mięs

Smaczna, zdrowa, niedoceniana – mowa o czerwonej kapuście. W zimie to jedno z nielicznych warzyw, z jakich możemy robić sałatki i surówki. Przedstawiamy dwa różne sposoby na jarzynkę z czerwonej kapusty i pomysły, do czego podać takie surówki.

Kupujemy średniej wielkości główkę czerwonej kapusty (przez specjalistów nazywanej także modrą). Wystarczy nam na dwie surówki, które mogą stanowić dodatek do dwóch obiadów dla czterech osób.

Szybka surówka z kapusty czerwonej

Dodatki do kapusty:

  • kukurydza w puszce (pół opakowania o wadze 400 g)

  • 3 łyżki oleju

  • sól

  • cukier

  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Kapustę kroimy na cienkie paseczki, wsypujemy do miski i solimy, by nieco zmiękła. Kukurydzę odsączamy z sosu i dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i cytryną. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy.

Jarzynka z kapusty parzonej

Dodatki do kapusty:

  • 2-3 jabłka

  • 3 łyżki oleju

  • sól

  • cukier

  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Kapustę kroimy na cienkie paseczki, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy z dodatkiem soli przez ok. 10 min. Kapusta nie może być zbyt miękka.

Odcedzamy ją i wrzucamy do miski. Jabłka obieramy i trzemy na tarce (duże wiórki). Do wystudzonej kapusty dodajemy utarte jabłka, olej, sól, cukier i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.

tip dnia

Czerwona kapusta z kukurydzą doskonale pasuje do wołowiny: bitek, zrazów, gulaszu. Parzona czerwona kapusta z jabłkiem jest delikatniejsza w smaku i stanowi świetny dodatek do wieprzowiny: duszonych polędwiczek lub schabu pieczonego.

Artykuły z tej kategorii