Kapusta z kaszą gryczaną - pomysł na oszczędny obiad

Kapusta z kaszą gryczaną - pomysł na oszczędny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kapusta z kasza gryczaną to smaczny i tani obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapusta z kasza gryczaną to pomysł na niedrogie i smaczne danie obiadowe. Składniki potrzebne do jej przygotowania mamy zazwyczaj w domu, a potrawę przygotujemy w 40 minut.

Składniki

  • 1 woreczek kaszy gryczanej palonej

  • 0,5 kg młodej kapusty

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 200 g wędzonego boczku

  • łyżeczka posiekanego koperku

  • puszka kukurydzy

  • sól i pieprz

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kasze ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

  • Cebulę obrać, posiekać, boczek pokroić w kostkę, oba składniki zrumienić na oleju.

  • Kapistę posiekać i podsmażyć na oleju wraz ze startą na tarce o dużych oczkach marchewką.

  • Podlać wodą i dusić kilka minut. Gdy kapusta będzie półtwarda dołożyć cebulę z boczkiem i koperek.

  • Na koniec dodać kaszę i osączoną z zalewy kukurydzę. Przyprawić solą i pieprzem wedle uznania.

  •  

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0