Kapusta wigilijna Magdy Gessler

2022-12-19
Kapusta wigilijna à la Magda Gessler
Autor: Shutterstock Magda Gessler chętnie podaje przepisy na tradycyjne polskie dania, jak np. kapusta wigilijna.
średni
120 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kapusta wigilijna Magdy Gessler jest  po prostu pyszna! Przepis Magdy Gessler dostarcza też bezcennych rad, jak zrobić idealną kapustę z grzybami na święta. Oczaruj gości oryginalnym smakiem i przyrządź kapustę wigilijną korzystając ze wskazówek słynnej restauratorki. Oto przepis!

Dlaczego kapusta wigilijna Magdy Gessler ma tak dobry smak?

Kapusta wigilijna Magdy Gessler ma niezwykle intensywny, skoncentrowany smak. Zawdzięcza to nie tylko aromatycznym dodatkom, takim jak suszone grzyby dobrej jakości, jabłko starej odmiany i pigwa, ale też procesowi obsmażania składników i długiemu, powolnemu, przerywanemu gotowaniu. Kapusta - postna czy z dodatkami mięsnymi zyskuje na powolnym powtarzanym procesie kilkakrotnego gotowania. Warto więc zapewnić sobie na to czas, zaczynając jej gotowanie odpowiednio wcześniej.

Jeśli nie przepadacie za kminkiem, który wyjątkowo pasuje do kapusty, zamiast całych ziaren, możecie użyć kminku mielonego, o mniej intensywnych smaku lecz takich samych właściwościach.

Sprawdź przepisy Magdy Gessler na inne potrawy świąteczne:

Barszcz wigilijny: inspirowany przepisem Magdy Gessler

Ryba po toruńsku inspirowana przepisem Magdy Gessler

Dorsz w zielonym sosie z porów według Magdy Gessler 

Kapusta z grochem - przepis

Tatar ze śledzia: przepis inspirowany przez Magdę Gessler

Ryba po grecku według Magdy Gessler

Zobacz też wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść kapustę.

W galerii poniżej znajdziesz inne przepisy na postną kapustę wigilijną

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby zalej ciepłą wodą i zostaw na noc, by zmiękły. Następnego dnia opłucz je i ugotuj w około 1,5 szklanki wody. Odcedź.
  • Kapustę posiekaj, nie płucz, aby nie pozbawiać jej smaku. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju i obsmaż na nim kapustę oraz grzyby.
  • Cebule obierz. Do garnka wlej 1 łyżkę oleju, włóż cebule (w całości) i obsmaż.
  • Jabłko umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Dodaj owoce do kapusty. Dorzuć pigwę (w całości) oraz około 1 łyżeczki kminku. Następnie dodaj cebule i duś pod przykryciem. Po kilku minutach dodaj cukier (w zależności od kwaśności kapusty łyżeczkę lub więcej), posól, posyp kminkiem, jeśli jeszcze jest taka potrzeba.
  • Duś przez 40 minut na najmniejszym ogniu. Potem odstaw na 3 godziny i znów duś. I tak dwa do trzech dni.
  • Gdy kapusta będzie gotowa, wyjmij cebulę. Zamroź kapustę i odgrzej ją na krótko przed wigilijną wieczerzą.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?