Kapusta pak choi na ciepło z jajkiem i wędzonym łososiem

Kapusta pak choi na ciepło z jajkiem i wędzonym łososiem

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Lidl

Kapusta pak choi na ciepło z jajkiem i wędzonym łososiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Propozycja na pyszne śniadanie lub sałatkę lunchową z kapusty pach choi z jajkiem i wędzonym łososiem. To danie z powodzeniem można podać na wielkanocne śniadanie.

Składniki

  • 6 szt. kapusty pak choi
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 6 jaj
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 świeży ogórek
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 1 limonka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka szczypiorku
  • cukier brązowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marynujemy kapustę. W misce łączymy ze sobą olej sezamowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i sos sojowy.

  • Kapustę myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Smarujemy wcześniej przygotowaną marynatą,
    doprawiamy solą i pieprzem.

  • Kapustę gotujemy na parze przez około 6 minut lub podsmażamy na patelni grillowej, aż liście
    zmiękną. Następnie przekładamy na półmisek. Jajka ugotowane na twardo kroimy na ćwiartki, z łososia formujemy małe gniazdka, a ogórka kroimy w cienkie słupki. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty.

  • W  misce  przygotowujemy  sos.  Jogurt  mieszamy  z  posiekanym koperkiem, odrobiną cukru i sokiem  z  limonki. Sosem  polewamy  każdą  połówkę  kapusty,  a  następnie  dekorujemy sezamem podprażonym na suchej patelni i posiekanym szczypiorkiem.