Jak uratować niedobry bigos? Co dodać do smaku lub jak przerobić?

Jak uratować niedobry bigos? Co dodać do smaku lub jak przerobić?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przypalony, za słony lub za kwaśny bigos - są na to rady!

Bigos, czyli tradycyjna polska potrawa, nabiera smaku wraz z upływem czasu. Trzeba go zacząć przygotowywać na kilka dni przed podaniem. Niestety w czasie codziennego podgrzewania kapusta może zacząć się przypalać. Jak uratować niedobry bigos? Radzimy, co zrobić z przypalonym, za słonym lub zbyt kwaśnym bigosem.

Aby uniknąć niedobrego w smaku, przypalonego bigosu. kapustę, która zaczęła się przypalać, przełóż do miski i wystaw do ostygnięcia. Gdy przykry zapach się ulotni, ponownie zacznij ją dusić. Jeśli to nie pomoże, wrzuć do garnka przylepkę razowego chleba lub obranego surowego ziemniaka. Gdy pochłoną przykry zapach, wyjmij je z bigosu.

>>> Babciny bigos: przepis na klasyczne danie kuchni polskiej

Innym skutecznym sposobem jest włożenie do garnka korka od wina, a jeżeli kapusty jest dużo, to kilku korków. Następnie stawiamy garnek na ogniu i gotujemy przez parę minut, stale mieszając. Na koniec wyjmujemy korki.

>>> Jaka kapusta jest najlepsza na bigos?

Z kolei gdy bigos okaże się zbyt słony, ratunkiem będzie dodanie poszatkowanej świeżej kapusty, potem bigos trochę musimy pogotować. Pomoże też dodanie surowego ziemniaka, który wyciągnie nadmiar soli. W przypadku gdy bigos będzie zbyt kwaśny, możemy dodać cukru, miodu, suszonych śliwek lub powideł śliwkowych.