Nadziewana ciabatta z grilla

Nadziewana ciabatta z grilla

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pomysł zaczerpnięty z kuchni włoskiej, ale doskonale sprawdzający się także na polskich biesiadach grillowych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grill to nie tylko dobrze wypieczone mięsa. Doskonale udają się na nim np. kanapki. Proponujemy niezwykle smakowitą ciabattę z szynką, pomidorem i mozarellą. Dowiedz się jak zrobić grillowaną ciabattę nadziewaną szynką i serem!

Składniki

  • 4 ciabatty

  • 4 pomidory

  • 2 kulki  mozzarelli

  • sól

  • pieprz

  • pęczek bazylii

  • 15 dag szynki

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciabatty gęsto ponacinać.

  • Pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki, posypać solą i pieprzem.

  • W każde nacięcie ciabatty włożyć po 1 plasterku pomidora, mozzarelli, szynki i po 2-3 listki bazylii.

  • Czosnek rozgnieść, wymieszać z oliwą i pozostałą (posiekaną) bazylią.

  • Chlebek ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej, skropić go oliwą z czosnkiem.

  • Zawinąć i grillować przez ok. 4 minuty z każdej strony.

Ocena: 5