Nadziewana ciabatta z grilla

2021-03-29
Ciabatta z grilla
Autor: Shutterstock Pomysł zaczerpnięty z kuchni włoskiej, ale doskonale sprawdzający się także na polskich biesiadach grillowych.
łatwy
20 min
4

Grill to nie tylko dobrze wypieczone mięsa. Doskonale udają się na nim np. kanapki. Proponujemy niezwykle smakowitą ciabattę z szynką, pomidorem i mozarellą. Dowiedz się jak zrobić grillowaną ciabattę nadziewaną szynką i serem!

SKŁADNIKI

  • 4 ciabatty
  • 4 pomidory
  • 2 kulki  mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • pęczek bazylii
  • 15 dag szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciabatty gęsto ponacinać.
  • Pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki, posypać solą i pieprzem.
  • W każde nacięcie ciabatty włożyć po 1 plasterku pomidora, mozzarelli, szynki i po 2-3 listki bazylii.
  • Czosnek rozgnieść, wymieszać z oliwą i pozostałą (posiekaną) bazylią.
  • Chlebek ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej, skropić go oliwą z czosnkiem.
  • Zawinąć i grillować przez ok. 4 minuty z każdej strony.