W co wzbogacić dietę, żeby szybciej tracić kilogramy? Jakie produkty zbijają wagę?

W co wzbogacić dietę, żeby szybciej tracić kilogramy? Jakie produkty zbijają wagę?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Produkty przyspieszające metabolizm.

Wiadomo, że najbardziej skuteczne odchudzanie to niskokaloryczna dieta podparta aktywnością fizyczną. Warto jednak wiedzieć, że niektóre produkty wprowadzone do diety w większej ilości będą jeszcze bardziej przyspieszały utratę wagi.

  • Chude mleko zawiera dużą ilość wapnia, który przyspiesza przemianę materii. Osoby, które piją dużo chudego mleka pozbywają się więcej tłuszczów z pożywienia. 

  • Chude mięso (pierś kurczaka bez skóry, chuda cielęcina i wołowina), ale tylko wówczas gdy na raz będziemy go jeść więcej niż 15 dkg i nie częściej niż 4 razy w tygodniu. Chude mięso ma dużo łatwo przyswajalnego białka. 

  • Podobnie jest z jogurtem typu greckiego – ma dwa razy więcej białka niż inne jogurty, a przy okazji zapewnia uczucie sytości. 

  • Ryby morskie to najbardziej wartościowe źródło białka i kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają poziom leptyny, co jest korzystne dla utraty tkanki tłuszczowej. 

  • Jajka też znalazły się w tej grupie. Mają łatwo strawne białko, proteiny sycą, ale odchudzają spożywane na miękko lub w koszulkach. Jajecznica czy sadzone już nie.  

  • Ocet balsamiczny też przyspiesza metabolizm węglowodanów i tłuszczów, też daje uczucie sytości. Jeśli nie przepadamy za charakterystycznym smakiem i zapachem octu balsamicznego, można łykać w zastępstwie pigułki z octem. Podobne działanie ma również ocet jabłkowy. 

  • Cynamon, a najlepiej w towarzystwie imbiru, pieprzu i chili, to naturalne termogeniki, czyli substancje pobudzające spalanie tkanki tłuszczowej, a przy okazji regulują też poziom cukru we krwi.

  • Do tych ostrości dołóżmy jeszcze ostre papryczki jalapeno, które zawierają dużo kapsaicyny. Zmniejszają uczucie głodu i przyspieszają metabolizm.

Po tak wyposażonym odchudzającym posiłku najlepiej napić się czerwonej herbaty pu-erh, która również pobudza przemianę materii, poprawia trawienie i pracę jelit. Herbaty tej nie zalewa się wrzątkiem, a wodą maksymalnie o temperaturze 95 st., bo inaczej traci swoje właściwości.

Ocena: 5