Kalafior w sosie pomarańczowym z migdałami

Kalafior w sosie pomarańczowym z migdałami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kalafior w sosie pomarańczowym można podać jako danie obiadowe z ryżem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

To danie pełne sprzeczności,a jednak wyjątkowo smaczne. Kalafior podany w słodko-kwaśnym sosie może być dodatkiem do obiadu, przystawką lub daniem głównym.

Składniki

  • 1 kalafior

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki

  • 2/3 szklanki soku pomarańczowego

  • 2 łyżki brązowego cukru

  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i podsmażać 2 minuty.

  • Dodać sok pomarańczowy i cukier i gotować, aż sos zgęstnieje, po czym dodać płatki migdałowe.

  • Kalafiora ugotować w osolonej wodzie i podawać polanego sosem.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0