Kaczka w czerwonym winie z żurawiną - przepis Ewy Wachowicz

2021-11-08
Kaczka w czerwonym winie z żurawiną - przepis Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Kaczka w czerwonym winie wyśmienicie smakuje z dodatkiem żurawiny 
łatwy
180 min
4

Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na kaczkę w czerwonym winie z żurawiną. Dobrze wypieczone piersi z kaczki są soczyste, winne i aromatyczna, otoczone lekko chrupiącą skórką. Palce lizać! Sprawdź, jak przyrządzić kaczkę w winie według przepisu Ewy Wachowicz. 

SKŁADNIKI

  • 2 piersi kaczki
  • Szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kaczki dokładnie umyj i osusz. Natnij kaczkę po skosie po stronie skóry.
  • Rozgnieć czosnek i natrzyj piersi kaczki solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem.
  • Przełóż piersi kaczki na talerz, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Na patelni podsmaż piersi kaczki skórą do dołu. Skórka powinna się zarumienić a tłuszcz wytopić.
  • Podsmażone piersi kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego, układając kaczkę skórą do góry.
  • Na patelnię, na której smażyła się kaczka, wlej wino, zostaw na ogniu na jakieś 2 minuty mieszając od czasu do czasu.
  • Wlej sos z czerwonego wina do kaczki. Dodaj suszoną żurawinę. 
  • Piecz kaczkę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • W miseczce wymieszaj miód z cytryną i pod koniec pieczenia posmaruj mieszanką mięso.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny