Kaczka w czerwonym winie z żurawiną - przepis Ewy Wachowicz

Kaczka w czerwonym winie z żurawiną - przepis Ewy Wachowicz

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kaczka w czerwonym winie wyśmienicie smakuje z dodatkiem żurawiny 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na kaczkę w czerwonym winie z żurawiną. Dobrze wypieczone piersi z kaczki są soczyste, winne i aromatyczna, otoczone lekko chrupiącą skórką. Palce lizać! Sprawdź, jak przyrządzić kaczkę w winie według przepisu Ewy Wachowicz. 

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • Szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi kaczki dokładnie umyj i osusz. Natnij kaczkę po skosie po stronie skóry.

  • Rozgnieć czosnek i natrzyj piersi kaczki solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem.

  • Przełóż piersi kaczki na talerz, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny.

  • Na patelni podsmaż piersi kaczki skórą do dołu. Skórka powinna się zarumienić a tłuszcz wytopić.

  • Podsmażone piersi kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego, układając kaczkę skórą do góry.

  • Na patelnię, na której smażyła się kaczka, wlej wino, zostaw na ogniu na jakieś 2 minuty mieszając od czasu do czasu.

  • Wlej sos z czerwonego wina do kaczki. Dodaj suszoną żurawinę. 

  • Piecz kaczkę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

  • W miseczce wymieszaj miód z cytryną i pod koniec pieczenia posmaruj mieszanką mięso.