Kaczka pieczona z rabarbarem

Kaczka pieczona z rabarbarem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kaczka pieczona z rabarbarem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 55 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rabarbar dostępny jest przez całe lato. Jest bogaty w potas, wapń, magnez, żelazo, witaminy C, B1, A. Przygotowany z mięsem nie zakwaszającym organizmu staje się zdrowym obiadem.

Składniki

  • 500 g rabarbaru
  • 4 cebule
  • 2 piersi kaczki (200 g)
  • 200 ml rosołu z drobiu
  • olej
  • 4 łyżki białego wina
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczki zielonego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar dokładnie myjemy, oczyszczamy włókna i kroimy na 3 cm kawałki. Cebulę kroimy na ćwiartki, rozdrabniamy na listki. Z piersi zdejmujemy skórkę i opiekamy w całości w wysokiej temperaturze przez 2 minuty.

  • Następnie dosmażamy na patelni, na średnim ogniu, z każdej strony około 8 minut, a następnie zakrywamy przykrywką, by nie straciły ciepła. Cebule i rabarbar dusimy na oleju roślinnym, dolewamy wino i rosół, zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody, gotujemy. Sos doprawiamy do smaku, solą i cukrem, oprószamy ziarenkami pieprzu. Mięso kroimy na kawałki i podajemy na uduszonych warzywach.

  • Z takim sosem wyśmienicie smakuje również wątróbka, którą możemy zaserwować z utłuczonym ziemniakami lub białym ryżem.