Labneh: pyszny serek z jogurtu. Jak zrobić krok po kroku? [WIDEO]

Labneh: pyszny serek z jogurtu

Autor Zdjęcia: photos.com

Labneh to libański serek powstający przez długotrwałe odsączanie jogurtu naturalnego

Serek labneh może stać się kultowym przysmakiem o poranku lub delikatnym akcentem orientalnym na kolację. Libański serek labneh to wyjątkowa i bardzo egzotyczna potrawa, która pasuje także na różne okazje, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Sprawdź, jak zrobić labneh krok po kroku!

Serk labneh powstaje w wyniku odcedzania jogurtu. Im dłużej z jogurtu odsączać się będzie serwatka, tym ciekawsze rezultaty osiągniemy. Po ok. 6 godzinach ociekania jogurtu na sitku wyłożonym gazą lub tetrą (oczywiście w lodówce) otrzymamy jogurt typu greckiego, po 12 godzinach - delikatny odpowiednik serka homogenizowanego, po dobie lub dwóch  - ser o konsystencji twarożku - idealny na sernik. Po 4-5 dniach  z odsączanego jogurtu, który zmieni smak na bardziej wyrazisty, uzyskasz serek labneh - gęsty, dający się formować w kulki i obtaczać w przyprawach. Taki serek zachowuje w oliwie świeżość do 3 tygodni.

Labneh można podawać polany oliwą i z orientalnym pieczywem. Większej liczbie osób możesz serwować go na małych półmiskach, tak aby każdy mógł maczać chleb w swoim talerzu. Do serka zamiast mięty można dodać pokrojone pomidory, ogórki, pietruszkę. Jest też specjalna przyprawa zatar (dostępna tylko w sklepach z produktami z Libanu), którą posypujemy polany oliwką serek.

Labneh szczególnie wyjątkowo smakuje w upalne dni podany z gorącą, mocno słodką herbatą parzoną z liściem świeżej mięty. Kulki sera powstałego po 4-5 dniach idealnie nadają się też do podpiekania na grillu, a także jako nadzienie do innych potraw.

Ocena: 5