Czosnkowy jarmuż zasmażany według starego przepisu

Czosnkowy jarmuż zasmażany według starego przepisu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jarmuż zasmażany  to jarzynka na ciepło w tradycyjnym stylu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jarmuż zasmażany z dodatkiem czosnku to przepis na tradycyjną jarzynkę na ciepło do obiadu (jarmuż nie jest nowym wynalazkiem). Zasmażany jarmuż zyskuje na smaku, zmienia się też jego konsystencja, na bardziej przyjazną dla osób, które nie lubią chrupać.

Składniki

  • 1 kg jarmużu

  • sól

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 10 dag boczku  (wegetarianie mogą zastąpić go tłuszczem roślinnym)

  • 2 łyżeczki mąki

  • szklanka mleka, jogurtu lub kefiru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście jarmużu zblanszować w dużej  ilości wody. Odcedzić, wyciąć grube nerwy liściowe, resztę posiekać.

  • Stopiony tłuszcze wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem (jogurtem, kefirem), dodać jarmuż i zagotować.

  • Przyprawić czosnkiem roztartym z solą.

  • Tak przygotowany jarmuż można podawać jako dodatek do dań obiadowych, a także wykorzystać go jako farsz do naleśników czy  pierogów lub zapiekać na grzankach, posypany serem.

Ocena: 5