Przekąski do piwa: paluszki serowe i krążki cebulowe [przepisy dla kibiców]

Przekąski do piwa: paluszki serowe i krążki cebulowe [przepisy dla kibiców]

Autor Zdjęcia: photos.com

Pieczone krążki cebulowe - pomysł na smaczną i prostą przekąskę idealną do piwa

Paluszki serowe i krążki cebulowe to idealne przekąski np. do piwa, a więc zwłaszcza dla zapalonych kibiców! Ale uwaga - znikają w szybkim tempie i goście proszą o więcej. Podajemy przepisy na łatwe i szybkie przekąski.

Przepis na paluszki serowe

  • 20 dag sera żółtego pociętego na zgrabne paluszki (8 sztuk)

  • 2 białka

  • bułka tarta (ok. ½ szklanki) wymieszana z ulubionymi przyprawami

  • 2 łyżki majonezu

  • ketchup (ok. 1/4 szklanki)

  • 1-3 łyżki drobno posiekanej rzodkiewki

  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Przygotowanie:

Białko rozbij widelcem. Maczaj paluszki serowe w białku, obtaczaj w bułce tartej i układaj na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, aż paluszki lekko zbrązowieją. Przełóż na talerz. Wymieszaj majonez, ketchup i rzodkiewkę. Przełóż do miseczki. Gotowe!

Przepis na krążki cebulowe 

  • 2 duże cebule (cukrowe) pokrojone na plastry o grubości ½ cm

  • szklanka maślanki

  • ½ szklanki mąki pszennej

  • szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych

  • łyżeczka sproszkowanej papryki

  • sól

  • 4 białka

  • tłuszcz do pieczenia

Przygotowanie:

Plastry cebuli podziel na krążki. Włóż do miseczki, zalej maślanką i odstaw na ok. 20 minut. Wymieszaj w talerzu mąkę, sól i paprykę. W innym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. W osobnym talerzu umieść pokruszone płatki kukurydziane. Maczaj odcedzone kółka cebuli kolejno w mące, pianie i płatkach. Układaj na posmarowanej tłuszczem blasze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W środku pieczenia możesz je spryskać oliwą.