Stosowanie ziół i przypraw: przydatne rady

Stosowanie ziół i przypraw: przydatne rady

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zioła i przyprawy nadają potrawom niepowtarzalny smak

Przyprawy i zioła podnoszą jakość smaku oraz aromatu naszych domowych potraw. Przedstawiamy zasady ich stosowania w kuchni oraz najpularniejsze przyprawy używane w kuchni polskiej.

Przyprawianie potraw - 6 dobrych rad

 

  • Nigdy nie ograniczaj się do jednej przyprawy. Użyj minimum 2, a maksimum 10.

  • Ciężkostrawne dania przyprawiaj intensywniej.

  • Jeśli ty lub twoi krewni macie problemy żołądkiem, wyeliminuj z diety ostre przyprawy powodujące bóle brzucha, zgagę i wzdęcia.

  • Zioła i przyprawy o mocnym aromacie (majeranek, tymianek, liście laurowe, czosnek, cebula, szczypiorek, suszone grzyby, koper) dodaj na samym początku przyrządzania potrawy, aby mogła ona przejść zapachem dodatków.

  • Przyprawy, które działają pobudzająco (mielony pieprz, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, szafran, musztarda, gorczyca) dodaj  tuż przed podaniem potrawy.

  • Soli użyj na samym końcu, ponieważ działa ona ściągająco na komórki mięsne i roślinne. W przeciwnym razie danie mogłoby stracić soczystość i miękkość.

Najczęściej stosowane przyprawy

 

  • BAZYLIA. Ma dobroczynne działanie na żołądek i pobudza trawienie. Jej aromat świetne współgra z pomidorami i przetworami z tych owoców. Sproszkowana bazylia może zastąpić pieprz. Nadaje się do: kotletów schabowych, sosów, zup, ryb, pierników, sałaty, serów.

  • CHRZAN. Bogaty w witaminę C, ma właściwości bakteriobójcze. Nie mogą stosować go osoby chorujące na marskość wątroby, schorzenia nerek i oraz mające problemy z przewodem pokarmowym. Utarty chrzan nadaje się do: mięs, ryb, wędlin.

  • MAJERANEK. Ma ładny, korzenny aromat i gorzki smak. Zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. Nadaje się do: pieczonych gęsi, baraniny, pieczeni mięsnych, flaków, żurku, grochówki, potraw z użyciem roślin strączkowych.

  • OREGANO. Inaczej lebiodka lub "dziki majeranek". Ma działanie moczopędne i napotne. Nadaje się do: pizzy, ryb, jaj, pieczeni, zup, kiełbas.

Ocena: 5