Sos pomidorowy: jak zagęścić? [sprawdzone porady]

Dobry sos pomidorowy powinien być gęsty i lekko słodkawy. Gdy jednak przygotowujemy go ze świeżych pomidorów, bywa zbyt rzadki i mało aromatyczny. Sprawdź, jak zagęścić sos pomidorowy i sprawić, by smakował jak należy!

Sos pomidorowy do spaghetti powinien mieć dość gęstą konsystencję i lekko słodkawy smak. Po nałożeniu go na makaron nie powinien z niego spływać jak woda. Idealnie, jeśli robimy go ze świeżych pomidorów i dosładzamy odrobiną cukru. Jednak wtedy taki sos musi się bardzo długo robić, żeby odparować wodę z pomidorów i nabrać odpowiedniej gęstości.

A co jeśli nie mamy czasu, a sos robimy np. z pomidorów z puszki? Wtedy sprawę załatwi nam łyżka keczupu. Nada naszemu sosowi niezbędną odrobinę słodyczy oraz zagęści potrawę. Dobry keczup ma też tę zaletę, że dzięki niemu sos nabiera bardzo ładnej, ciemnej barwy.