Sos pomidorowy: jak zagęścić? [sprawdzone porady]

Sos pomidorowy: jak zagęścić? [sprawdzone porady]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sos pomidorowy najlepszy jest, gdy ma odpowiednią gęstość

Dobry sos pomidorowy powinien być gęsty i lekko słodkawy. Gdy jednak przygotowujemy go ze świeżych pomidorów, bywa zbyt rzadki i mało aromatyczny. Sprawdź, jak zagęścić sos pomidorowy i sprawić, by smakował jak należy!

Sos pomidorowy do spaghetti powinien mieć dość gęstą konsystencję i lekko słodkawy smak. Po nałożeniu go na makaron nie powinien z niego spływać jak woda. Idealnie, jeśli robimy go ze świeżych pomidorów i dosładzamy odrobiną cukru. Jednak wtedy taki sos musi się bardzo długo robić, żeby odparować wodę z pomidorów i nabrać odpowiedniej gęstości.

A co jeśli nie mamy czasu, a sos robimy np. z pomidorów z puszki? Wtedy sprawę załatwi nam łyżka keczupu. Nada naszemu sosowi niezbędną odrobinę słodyczy oraz zagęści potrawę. Dobry keczup ma też tę zaletę, że dzięki niemu sos nabiera bardzo ładnej, ciemnej barwy.

Ocena: 1,4