„Słodkie i zdrowe” - przepisy na desery Moniki Mrozowskiej

„Słodkie i zdrowe” - przepisy na desery Moniki Mrozowskiej

Autor Zdjęcia: materiały prasowe

„Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie”. Jakie przepisy znajdziemy w książce?

„Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie”, poradnik wydany późną jesienią przez Wydawnictwo Zwierciadło, okazał się być najlepszą książką na zimę - zdaniem internautów. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę? I jakie przepisy w niej znajdziemy? Prezentujemy dwa spośród wielu słodkich i zdrowych przepisów na desery Moniki Mrozowskiej.

W plebiscycie serwisu Granice.pl oddano ponad 20 tysięcy ważnych głosów. Internauci uznali, że to przepisy Moniki Mrozowskiej zasługują na szczególne wyróżnienie.

 

Zima kojarzy się zapewne wielu z okresem podjadania, smakowania. A dobrze byłoby zadbać, by łasuchowanie wyszło nam na zdrowie. Dla uwielbiających słodycze, dla tych, którzy marzą to smakołyki, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Zapewniające rozkosz dla podniebienia przekąski to nie mit. I dowodem na to jest cała zawartość tej książki – 60 przepisów na desery, które uszczęśliwią kubki smakowe osoby, której celem jest zdrowe odżywianie się ale bez umartwiania. 

 

Tym, którzy nie potrafią niemal żyć bez słodkości, dla podjadających i sięgających po słodkie co-nieco, nawet, gdy potem dręczą ich wyrzuty sumienia przygotowano kilkadziesiąt smacznych, sprawdzonych przepisów. Jeśli komuś wydaje  się, iż coś takiego jak zdrowe słodycze po prostu nie istnieje, a to co zdrowe nie może być przecież równocześnie smaczne – to nieprawda! Nie ma powodu, by odmawiać sobie słodkiego smaku. Łakocie nie tylko mogą, a wręcz powinny znaleźć się w  codziennym menu. Jedzmy je bez poczucia winy – to może wyjść nam na zdrowie!

 

Jak zresztą można nie skusić się choćby samą nazwą? Oto przykłady – pochwała lenistwa, tiramisu na diecie i wreszcie coś konkretnego – „żelazna” lemoniada.

 

Oto podpowiedzi eksperta – smakołyki, które dzięki zawartości odpowiednio dobranych składników – w tym orzechów, kasz i suszonych owoców – wzmocnią organizm w sposób naturalny. Wiele przepisów uzupełniają informacje o realnych korzyściach, które przynosi jedzenie poszczególnych składników, a wszystkie zdjęcia przygotowała sama autorka. Podobno ładnie podane jedzenie silnie działa na zmysł smaku. My zaś zapewniamy, że deser „Źródło młodości” równie dobrze smakuje, jak wygląda.

 

Autorka publikacji, Monika Mrozowska, to aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Jest współautorką książek kulinarnych (m.in. „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy”).  Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.

 

4 porcje

314 kcal/porcja

 

  • 4 jabłka

  • 100 g orzechów laskowych

  • 4 łyżki masła4 łyżki syropu klonowego

  • masło do posmarowania foremek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na jak najcieńsze plasterki (najlepiej mandoliną).

  • Orzechy prażymy na suchej patelni, dopóki się nie przyrumienią.

  • Ciepłe orzechy przesypujemy z patelni na bawełnianą ściereczkę, zawijamy i mocno pocieramy, żeby pozbyć się przypalonej, gorzkiej skórki. Po tym zabiegu orzechy delikatnie miksujemy lub szatkujemy.

  • W ceramicznych posmarowanych masłem foremkach układamy plasterki jabłka, posypujemy poszatkowanymi orzechami, polewamy łyżką syropu klonowego, a na samym wierzchu kładziemy łyżkę masła.

  • Foremki przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200˚C od góry i dołu ok. 25 minut.

10 porcji

313 kcal/porcja

 

  • 2 duże dojrzałe mango

  • 150 g żurawiny

  • 130 g masła

  • 50 g drobnego cukru trzcinowego

  • 2 żółtka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 200 g drobnej mąki ryżowej

  • masło do posmarowania foremek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło kroimy na małe kawałki.

  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dorzucamy masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto.

  • Następnie kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 6 godzin. Najlepsze ciasteczka wychodzą z ciasta, które leżakuje w lodówce całą dobę.

  • Gotowe ciasto dzielimy na 10 części i każdą z nich wykładamy foremkę do babeczki. Ciasto jest niezwykle kruche, więc musimy to robić bardzo ostrożnie.

  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180˚C (bez termoobiegu) ok. 15 minut, dopóki się nie przyrumienią.

  • Mango obieramy ze skóry i miksujemy z żurawiną na jednolity mus. Upieczone babeczki studzimy, a następnie wypełniamy owocowym nadzieniem.

Ocena: 0