Śledzie ze śliwkami z octu, śledzie z groszkiem i śledzie w pomidorach z rodzynkami - 3 przepisy na świąteczne dania ze śledzi [WIDEO]

Śledzie ze śliwkami z octu, śledzie z groszkiem i śledzie w pomidorach z rodzynkami - 3 przepisy na świąteczne dania ze śledzi [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

3 przepisy na świąteczne śledzie.

Śledź ze śliwkami z octu, śledź po fińsku z groszkiem  oraz w pomidorach z rodzynkami to propozycje dla tych, którzy szukają nowych przepisów na śledzie. Podajemy sprawdzone przepisy na niepopularne dania ze śledzi.

Zobacz także >>> Śledzie smażone

 

Śledzie po fińsku

Składniki:

  • 8 solonych, dorodnych filetów śledziowych (matiasów)

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 szklanka ubitej śmietanki

  • 1 nieduża cebula

  • 1 mała puszka zielonego groszku

  • 1 łyżka ostrej musztardy

  • 2 łyżeczki curry

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte śledzie wymoczyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

  • Wyjąć rybę, osuszyć i pokroić w dzwonka.

  • Przygotować sos: śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, musztardą, drobno posiekaną cebulą, curry, sokiem z cytryny i natką.

  • Półmisek wyłożyć groszkiem, na groszku ułożyć śledzie, polać sosem, przykryć folią i schłodzić.

  • Przed podaniem udekorować gałązkami pietruszki.

Zobacz także >>> śledzie w pieczonej papryce

 

Śledzie ze śliwkami marynowanymi

Składniki:

  • 6  filetów - matiasów

  • słoik śliwek w occie (najlepiej bez przypraw korzennych)

  • 2 cebule

  • majonez

  • musztarda

  • ewentualnie odrobina pieprzu lub cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie namoczyć na 1-2 godziny. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

  • Śliwki trzeba odcedzić - ale ocet z nich zachować.

  • W tym occie namoczyć śledzie - najlepiej na noc.

  • Śliwki pociąć w paseczki, śledzie pokroić w nieduże kawałki - takie na jeden kęs, cebulę pokroić w półplasterki.  

  • Przygotować sos z majonezu z łyżeczką musztardy i zalać nim śledzie ze śliwkami i cebulką.

Zobacz także >>> śledzie korzenne z owocami

 

Śledzie w pomidorach z rodzynkami

Składniki:

  • 1 kg śledzi matiasów

  • 4 cebule

  • 150 g koncentratu pomidorowego

  • łyżka łagodnego keczupu

  • sos worcester

  • 100 g rodzynek

  • szklanka oleju

  • sok z cytryny

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Matiasy opłukać i wymoczyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

  • W tym czasie, gdy śledzie się będą moczyły rodzynki zalać gorącą wodą i pozostawić je w niej na pół godziny, osączyć i odstawić.

  • Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać, a następnie zeszklić. Dodać do niej koncentrat i keczup i smażyć wszystko razem przez chwilę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, sosem worcester i cukrem.

  • Do pomidorowo-cebulowego sosu dodać rodzynki. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić.

  • Śledzie układać w słoiku na zmianę z sosem.

  • Odstawić na 24 godziny do lodówki, by całość się przegryzła i nabrała słodko-kwaśnego smaku.

Zobacz także >>> śledź po japońsku

Ocena: 5