Przecier pomidorowy: szybki sposób na przecier

Przecier pomidorowy: szybki sposób na przecier

Autor Zdjęcia: Jacek Kucharczyk

Przecier pomidorowy można zrobić szybko

W sezonie na pomidory zupa pomidorowa często gości na naszych stołach. Nic dziwnego, skoro szczególnie przepadają za nią dzieci. Jednak tradycyjne przecieranie pomidorów nie należy do ulubionych czynności. Jak w pół godziny zrobić przecier z pomidorów?

Przecier pomidorowy: jakie gatunki pomidorów są najlepsze

Nieco inny jest przecier pomidorowy na zupę sezonową  od tego szykowanego do słoików na sezon zimowy. Oczywiście w obu przypadkach najlepsze do przecierów są pomidory gruntowe. Są smaczniejsze, bardziej mięsiste, mają bardziej wartościową skórę i nie przeszkadza, że jest ona twardsza. Takie pomidory mają też więcej pestek.

Można tylko ubolewać, że jest coraz mniej gatunków pomidorów o bogatym smaku i aromacie, które w ogródkach hodowały nasze babcie, a zastępują je te bardziej wydajne, ładniejsze, ale też i bardziej wodniste. Mięsisty pomidor musi odpowiedni czas dojrzewać na słońcu, co się producentom nie opłaca, dlatego ulubiony przez Polaków pomidor malinowy hodowany tradycyjnie należy dzisiaj do najdroższych, a z takich również nie opłaca się przecież robić przecierów.

Przecier w pół godziny: sposoby na szybki przecier

Niezależnie od tego, z jakich pomidorów przyjdzie nam robić przecier, najważniejszy w tym przedsięwzięciu jest blender i siatkowe, tradycyjne sitko.

Do garnka lejemy trochę wody na dno (gdy pomidory okażą się mięsiste, trzeba będzie później trochę dolać).

Kroimy pomidory. Im cząstki będą mniejsze, tym szybciej się rozgotują i puszczą sok. Pomidorów nie trzeba gotować zbyt długo. Wystarczy 20 minut intensywnego gotowania.

Jeżeli przygotowujemy przecier do słoików, musi on być zdecydowanie gęstszy niż do zupy przygotowanej od razu.

Rozgotowane pomidory rozbijamy blenderem. Zazwyczaj zmieli on niemal całkowicie skórę i dzięki temu przecieranie przez sitko trwa chwilę i nie jest męczące. Przekonacie się, że szybko w sitku pozostaną wyłącznie pestki, bez żadnych pomidorowych „odpadów”, czyli jest to również metoda wydajna.

Artykuły z tej kategorii