Prezenty kulinarne - jak własnoręcznie zrobić prezenty, które będą smakowały najblizszym?

Prezenty kulinarne - jak własnoręcznie zrobić prezenty, które będą smakowały najblizszym?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pesto - pomysł na smaczny prezent.

Kulinarny prezent na pewno ucieszy zarówno łasucha, jak i smakosza. Szczególnie pyszności przygotowane w domu, mogą być pożądanym podarkiem. Dżemy, konfitury i ciasteczka sprawią każdemu radość. Należy tylko odpowiednio je zapakować: bezpiecznie i pięknie. Sprawdź, jak to zrobić.

Przetwory

Jeżeli co roku przygotowujesz przetwory na zimę, od razu część przeznacz na prezenty. Dżem, galaretkę czy konfiturę włóż do niedużego, ładnego słoiczka. Zamknij go pokrywką twist. W grudniu zrobisz z niego prezent. Przykleisz ozdobną etykietkę, na której opiszesz zawartość, wieczko nakryjesz koronkową serwetką albo odpowiednio przykrojonym kawałkiem materiału i przewiążesz atłasową wstążeczką lub rafią.

Kolekcja zakąsek

Równie pożądanym prezentem może być przygotowana kolekcja pikantnych zakąsek, np. miniaturowe marynowane grzyby, korniszony i borówki. Małe słoiki zapakuj w pasujący wielkością koszyczek, puste miejsca wypełnij rafią, całość możesz owinąć celofanem lub tylko przewiązać wstążką.

Ciasteczka

Własnoręcznie upieczone ciasto czy drobne ciasteczka także doskonale nadają się na świąteczny prezent. Pomyśl o specjalnym udekorowaniu wypieków za pomocą lukru czy masy marcepanowej. Okolicznościowe napisy czy dedykacje również są mile widziane. Obdarowany od razu poczuje, że to jest dar od serca. Każdy wypiek należy starannie zapakować w folię i pudełko. Warto na tę okoliczność kupić specjalne, oklejone kolorowym papierem, dostosowane do wielkości naszego prezentu opakowanie. Całość owiń ozdobnym papierem i przewiąż wstążką, pod którą włóż małą świerkową gałązkę.