Najlepsze przepisy na letnie zupy: chłodnik pomidorowy, litewski, bułgarski + WIDEO

Najlepsze przepisy na letnie zupy: chłodnik pomidorowy, litewski, bułgarski + WIDEO

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Najlepsze przepisy na letnie zupy: chłodnik pomidorowy, litewski, bułgarski... 

Chłodniki - najpopularniejsze letnie zupy są nie tylko smaczne, ale najczęściej też dietetyczne. Doskonale nadają się na upały. Poza tym są zdrowe i pożywne. Sprawdź najlepsze przepisy na letnie zupy.

Chłodnik pomidorowy

• 1 kg dojrzałych pomidorów
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• ząbek czosnku
• 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
• garść liści bazylii porwanych na strzępki 
• sól, łyżeczka cukru, pieprz świeżo zmielony

Pomidory obrać ze skórki, pokroić  w kostkę, poddusić z solą i cukrem na łyżce oliwy z oliwek, dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Przetrzeć przez sitko, ostudzić. Skropić oliwą, posypać pieprzem i bazylią. Chłodnik gotowy!

Chłodnik litewski

• 2 pęczki botwinki 
• 1 stary burak
• 1 l zsiadłego mleka
• pęczek koperku
• pęczek szczypiorku
• 4 jaja ugotowane na twardo
• 2 świeże ogórki
• szklanka ugotowanej lub upieczonej cielęciny pokrojonej w małą kostkę

Buraka obrać, pokroić w plastry, podgotować, żeby „puścił” kolor. Botwinkę umyć, pokroić wraz z buraczkami, krótko obgotować w wywarze z buraka. Schłodzić. Dodać roztrzepane mleko. Pokroić koperek i szczypiorek, dodać do zupy. Dołożyć mięso i ogórki obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w kostkę. Popieprzyć. Smacznego!

Chłodnik bułgarski (tarator)

• 1 l zsiadłego mleka
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
• 2 świeże ogórki
• garść posiekanych grubo orzechów włoskich
• garść posiekanego świeżego oregano
• sól, pieprz

Roztrzepać mleko z oliwą i roztartym czosnkiem. Ogórki obrać, wyjąć pestki, pokroić w kostkę. Dodać do mleka wraz orzechami i ziołami. Posolić i popieprzyć. Chłodnik gotowy!