Menu na grilla - jak i co grillować, by wszystkim smakowało?

2022-06-27 13:12

Grill w weekend - ulubiony sposób na obiad, gdy pogoda dopisuje. Warto się za to zabrać z głową, by grillowanie było przyjemnością, a dania z rusztu smakowały wszystkim. Co i jak grillować, by grillowa impreza była udana?

Menu na grilla - jak i co grillować, by wszystkim smakowało? [WIDEO]
Autor: Shutterstock Menu na grilla - jak i co grillować, by wszystkim smakowało? [WIDEO]

Spis treści

  1. Menu na grilla - przysmaki dla każdego
  2. Jak grillować, by wszystko się udało? Technika ma znaczenie!

Grillowany weekendowy obiad - czemu nie? Jeśli tylko pogoda pozwala, warto odmienić menu i  biesiadować na świeżym powietrzu. Podpowiadamy co trzeba zrobić, by posiłek na świeżym powietrzu zaliczyć do udanych.

Jak skomponować menu na grilla, by nie spędzić całego dnia w kuchni, a jednocześnie, by  każdy znalazł na grillu coś pysznego dla siebie? Podrzucamy garść przepisów, które usatysfakcjonują zarówno miłośników mięsa, jak i wegetarian, dorosłych i dzieci. Te ostatnie zresztą warto wciągnąć w przygotowania uczty na świeżym powietrzu - można zatrudnić je do  nabijania na szpadki składników szaszłyków, do nakrywania do stołu  (szczególnie jeśli korzystamy z zastawy plastikowej lub papierowej - wtedy nie grożą nam straty).

Przykładowe menu:

Grillowany kurczak w miodowej glazurze

Trzy przepisy na SAŁATKI do dań z grilla [jak urządzić udane garden party]

Szaszłyki z indykiem i boczkiem [jak zrobić soczystego indyka z grilla]

Grillowane pieczarki portobello, nadziewane ziemniakami i batatami

Kotlety mielone z grilla, z orzechami włoskimi

Jak przygotować marynatę do warzyw na grilla? 4 propozycje

Karkówka z grilla prawdziwie po męsku [przepis wg Gordona Ramsaya]

Za’atar pikantny - arabska marynata do mięsa na grill

Grillowane truskawki z niebieskim serem - oryginalne szaszłyki z grilla

Gruszka z grilla - z żurawiną i serem pleśniowym

Jak grillować wołowinę - porady i najlepsze przepisy [WIDEO]

Jak grillować, by wszystko się udało? Technika ma znaczenie!

Jeśli  grillowanie to podstawa naszej kuchni w ciepłej porze roku, to warto zainwestować w dobry grill. Gdy lubimy aromat, jaki daje ogień, niech będzie to dobry grill  węglowy - na nim grillowanie będzie o wiele łatwiejsze i... zdrowsze!

Jak wybrać dobry grill węglowy? Czym się kierować przy zakupie grilla węglowego?

Jak rozpalić grilla? Jakiej podpałki użyć?

Co i jak grillować metodą bezpośrednią, pośrednią i 50/50? Czym różnią się te trzy sposoby grillowania?

Grillowanie na desce cedrowej - jak grillować łososia na desce?

Jak rozpalić grill węglowy