LETNIE SAŁATKI Z WARZYW I OWOCÓW - dwa dobre PRZEPISY

LETNIE SAŁATKI Z WARZYW I OWOCÓW - dwa dobre PRZEPISY

Autor Zdjęcia: Shutterstock

LETNIE SAŁATKI Z WARZYW I OWOCÓW - dwa dobre PRZEPISY

Warto mieć w lodówce kilka rodzajów warzyw, sałat i owoców. Można z nich szybko przygotować dobrą kolację, poczęstunek dla niespodziewanego gościa, lekką przekąskę. Przy pewnej dozie wyobraźni kulinarnej niepotrzebne są przepisy, bo możesz zrobić doskonałą sałatkę z tego co masz pod ręką.

Sałatka z rukoli z brzoskwiniami

Składniki:

  • 3-4 brzoskwinie,

  • 3 garście umytej rukoli,

  • kilka plasterków wędzonej szynki (parmeńska, szwardzwaldzka, serrano),

  • 2 łyżki tartego parmezanu,

  • oliwa extra vergine,

  • ocet balsmiczny,

  • 2 łyżki posiekanej mięty,

  • łyżka migdałów w płatkach,

  • sól, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:
Brzoskwinie przekroić, wyjąć pestki, przypiec na patelni lub grillu. Opłukać i odsączyć dokładnie rukolę. Ostudzone brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Rukolę, miętę i brzoskwinie włożyć do salaterki, skropić oliwą i octem, popieprzyć.  Na wierzchu położyć szynkę pokrojoną w paski, posypać migdałami i wiórkami parmezanu.

Pikantna sałatka z pomidorów i oliwek

Składniki:

  • 2 garści pomidorków koktajlowych (mogą być w dwóch kolorach),

  • garść oliwek czarnych i zielonych,

  • opakowanie mozzarelli w kulkach,

  • garść liści bazylii,

  • świeżo zmielony pieprz,

  • ciabatta.

sos:

  • 5 łyżek oliwy extra vergine,

  • 2 łyżeczki octu balsamicznego,

  • 1 papryczka chili,

  • 1 łyżeczka suszonego oregano.

Przygotowanie:
W misce zrobić sos. Umyte pomidorki rozgnieść w palcach nad miską, wyciskając jak najwięcej soku. Dodać bazylię, pieprz, mozzarellę rozerwaną na kawałki, wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Ciabattę pokroić na kromki, opiec w tosterze, otrzeć o nie ząbek czosnku. Sałatkę kłaść łyżką na pieczywo, polać sosem. Jeść nad talerzem, bo sos kapie, ale smakuje nadzwyczajnie.