3 pomysły na lekkie dania na upały

3 pomysły na lekkie dania na upały

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Lekkie dania na upały: 3 sprawdzone przepisy.

Gdy dokuczają upały, najlepiej zaspokoją głód lekkostrawne dania, podane na zimno. Takie małe co nieco – łatwe do przyrządzenia i niezbyt czasochłonne. Oto trzy sprawdzone pomysły na obiady w upalny dzień.

Chłodnik bez gotowania, sałatka z łososiem, szybka frittata z warzywami i szynką to świetny pomysł na lunch czy lekki obiad. Przyrządzenie każdego z nich nie zajmie wam więcej niż pół godziny. Są przecież wakacje – kto by chciał godzinami stać przy garach!

Jeśli wszystkie składniki chłodnika schłodzimy wcześniej w lodówce, zupę można podać od razu po przyrządzeniu, dodając ewentualnie garść kruszonego lodu.

Składniki:

  • 4 ogórki

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 cebulki dymki

  • 2 łyżeczki musztardy

  • sok z cytryny

  • łyżeczka zmielonego kminku

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 20 dag sera typu feta

  • szklanka niegazowanej wody mineralnej

  • 200 ml jogurtu bałkańskiego

  • sól

  • pieprz

  • szczypta cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki obrać, przekroić na pół, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.

  • Czosnek obrać, posiekać, dymki oczyścić, pokroić w cieniutkie krążki.

  • Czosnek, dymki i ogórki zmiksować w blenderze, dodać wodę mineralną i jogurt, zmiksować ponownie.

  • Przyprawić do smaku kminkiem, solą, pieprzem, szczyptą cukru, musztardą i sokiem z cytryny.

  • Ser pokroić w kostkę.

  • Chłodnik nalać do miseczek, posypać koperkiem i kostkami sera, ewentualnie schłodzić w lodówce.

Wbrew pozorom, sałatka jest dość sycąca. Podajemy ją od razu po przyrządzeniu, dopóki łosoś jest gorący.

Składniki:

  • Mała sałata lodowa (lub opakowanie mieszanki sałat)

  • 20 dag mozzarelli

  • 2 pomidory

  • 2 cebulki dymki

  • strąk czerwonej papryki

  • 2 kiszone ogórki

  • 25 dag filetu z łososia

  • mąka

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Winegret: ząbek czosnku, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka musztardy, szczypta cukru, 2-3 łyżki oliwy.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sałatę porwać na kawałki (gotową mieszankę podzielić na 2 porcje) i rozłożyć na dużych płaskich talerzach.

  • Pomidory i ogórki opłukać, pokroić na plasterki.

  • Paprykę rozkroić, usunąć nasiona, miąższ pokroić na paseczki. Mozzarellę pokroić na plastry.

  • Pokrojone warzywa i plastry sera porozkładać na sałacie.
    Dymki oczyścić i posiekać.

  • Z przeciśniętego czosnku, soku z cytryny, musztardy, cukru i oliwy zmieszać winegret.

  • Filet z łososia pokroić na paseczki, posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym oleju.

  • Paseczki łososia rozłożyć na warzywach, całość posypać krążkami dymki, skropić winegretem i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Frittatę można przyrządzać z dodatkiem dowolnych warzyw, z szynką, wędzonym łososiem i ziołami.

Składniki:

  • 8 jajek

  • 2 łyżki startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)

  • gruby plaster szynki

  • 2 łyżki zielonego groszku z puszki

  • 2 łyżki pestek słonecznika

  • łyżka posiekanej natki

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szynkę pokroić w kostkę.

  • Groszek odcedzić z zalewy.

  • Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

  • Olej rozgrzać na patelni, jajka roztrzepać z serem, solą i pieprzem, dodać szynkę, groszek i pestki, masę wlać na patelnię i smażyć, aż się zetnie (gdy przykryjemy patelnię, frittata zetnie się szybciej).

  • Odwrócić i dosmażyć, wyłożyć na półmisek, posypać natką.

  • Kroić na porcje jak tort.

  • Można też podawać na zimno.

Ocena: 5