Ładne i świeże truskawki. Jak przechowywać truskawki, by dobrze się trzymały?

Ładne i świeże truskawki

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Truskawki należy przechowywać w lodówce, rozłożone w płaskim naczyniu, nieumyte.

Co robić, by truskawki długo wyglądały na ładne i świeże? Choć nawet zimą możemy kupić dorodne (nawet zanadto) truskawki, zwykle w zafoliowanym pojemniku, to czekamy na te, które pojawiają się na straganach w czerwcu. Są słodkie, soczyste, pachnące – nie mają sobie równych. Jak się z nimi obchodzić, by nie straciły na wartości i... wyglądzie?

Najsłodsze i najlepsze są truskawki, które zostały zerwane w pełni swojej dojrzałości. Należą do owoców jagodowych, które są dość nietrwałe, dlatego nie należy ich długo przechowywać, a najlepiej zjeść od razu.

 

Jeśli truskawki mają poleżeć dłużej, trzeba je ułożyć w możliwie płaskim pojemniku wyścielonym papierowymi ręcznikami kuchennymi, ale najwyżej w dwóch warstwach. Przy okazji robimy selekcję, odrzucamy każdy owoc z najmniejszym śladem zepsucia. Tak wyselekcjonowane truskawki przykrywamy papierowym ręcznikiem i wstawiamy do lodówki, w miejce o najwyższej temperaturze, czyli na górną półkę.

Trzeba je wyjąć choć na pół godziny przed podaniem, bo niska temperatura przytłumia ich aromat i smak.

 

Woda powoduje, że truskawki tracą aromat i jędrność – stają się gąbczaste i miękkie. Dlatego myjemy je tuż przed wykorzystaniem i  nie moczymy ich długo w wodzie.

Trzeba je oczywiscie umyć, zwłaszcza gdy są zapiaszczone (rosną przecież blisko ziemi). Najlepiej je zanurzyć na sicie w misce z zimną wodą, potrząsnąć i wyjąć do osączenia. Do tej kąpieli należy zachować szypułki na owocach. Umyte truskawki jemy albo wykorzystujemy do przygotowania potraw od razu.