Koktajle z sezonowych owoców: jak je przygotowywać?

Koktajle z sezonowych owoców: jak je przygotowywać?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszne owocowe koktajle i smoothie to doskonały sposób na letnie orzeźwienie

Owoce nie tylko warto jeść - warto  z nich przyrządząć napoje. Ale nie słodkie kompoty lecz zdrowe koktajle - mleczne i bezmleczne. Koktajle mleczne oraz smoothie wydają się proste do przygotowania, ale warto jednak znać parę zasad, kóre po prostu ułatwią nam życie.

Przygotowując koktajle owocowe możemy układać różnorodne kompozycje, zgodne z naszymi upodobaniami. Jednak by podczas tych kulinarnych eksperymentów nie zaryzykować awarii sprzętu AGD oraz nie zdewastować walorów smakowych koktajlu, należy pamiętać o kilku szczegółach:

  • Wszystkie pestki z owoców pestkowych, przed przystąpieniem do ich obróbki na koktajl, należy bezwzględnie usunąć z owocu - dokładnie oczyścić, żeby nie plątały się potem w naszym koktajlu lub nie stępiły ostrzy w blenderze.

  • Owoce jak borówki czy wiśnie zostawiają fragmenty skórki, które osiadają np. na słomce, a pestki kiwi mają lekki posmak goryczki, który trzeba zniwelować słodkimi i wyrazistymi dodatkami.

  • By dodać wyrazistości smaku koktajlom z bardzo słodkich owoców warto skropić je sokiem z cytryny lub dodać pomarańczeę, zaś by złagodzić kwasowość lub gorycz pestek warto dodać więcej miodu lub cukru rafinowanego.

Ocena: 0