Kiedy zrobić bigos, żeby był dobry na Wigilię i Boże Narodzenie? [WIDEO]

Kiedy zrobić bigos, żeby był dobry na Wigilię i Boże Narodzenie? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jeśli bigos świąteczny zaczniemy gotować tydzień wcześniej, tylko zyska na smaku i aromacie

Dobry bigos na Wigilię i Boże Narodzenie warto zacząć gotować nawet tydzień wcześniej. W ten sposób uda nam się uzyskać pyszną i aromatyczną potrawę świąteczną.

Podstawowy przepis na bigos to kapusta kiszona, pokrojone w kostkę mięso, śliwki i suszone grzyby. Do bigosu można też dodać przyprawy według upodobania. Najpopularniejsze to jałowiec, rozmaryn, kminek. Jednak prawie w każdym domu spotkamy modyfikację przepisów na bigos. Jedno chyba pozostaje w nim niezmienne – jako baza jest w nim kiszona kapusta.

>>> Przepis na babciny bigos: klasyczne danie kuchni polskiej [kliknij!]

Bigos: dodatkowe składniki

Zdarza się także, że do bigosu dodaje się kiełbasę, odrobinę żurawiny lub czerwone wino. Ważne jednak, aby ze wszystkimi składnikami na bigos nie przesadzić. Przepisy na bigos przeważnie przekazujemy sobie rodzinnie, ale i tak każdy gotujący wprowadza swoje zmiany i ulepszenia. 

Bigos na Wigilię: jak gotować i kiedy zacząć?

Składniki bigosu umieszczamy w sporym garnku i gotujemy na niewielkim ogniu. Istotnym sekretem gotowania dobrego bigosu jest to, że gotuje się go nawet kilka dni. Dlatego bigos na Wigilię (może być wówczas postny, bez mięsa) spokojnie możemy zacząć gotować nawet tydzień przed świętami. Ważne, aby taki bigos często i powoli odgrzewać. Radzimy odgrzewać bigos codziennie, powoli. Będzie wówczas aromatyczny i nasycony smakami jego składników.

Już gotowy bigos możemy mrozić - warto o tym pamiętać po świętach, aby  to smaczne danie nie zmarnowało się, jeśli nie zostanie w całości zjedzone.

Ocena: 0