Jedzenie na piknik: co przygotować?

Na piknik wybieramy potrawy, które można jeść palcami albo tylko widelcem. Pieczony drób podzielony na części, pokrojone warzywa, jaja na twardo, owoce, sery, chleb zawsze się sprawdzą. Warto też przygotować coś ciekawego, jak np. zapiekankę do zjedzenia na zimno.

Przygotowania zaczynamy od zebrania plastikowych pojemników, do których zapakujemy jedzenie. Warzywa myjemy, niektóre dzielimy na mniejsze części. Tak przygotowujemy paprykę, kalafiora, selera naciowego, ogórki świeże (obrane ze skórki). W całości pakujemy pomidory, marchewki, ogórki małosolne, rzodkiewki.

Do słoika z szerokim otworem bierzemy sos do maczania warzyw, może to być np. jogurt z czosnkiem i koperkiem.

Pieczemy kurczaka, gdy ostygnie, kroimy go na małe kawałki. Pakujemy do dużego pudełka lub zawijamy każdy kawałek w folię aluminiową.

Bagietki bierzemy w całości - będziemy z nich odłamywać kawałki. Ciemny chleb kroimy na kromki i wkładamy do plastikowego woreczka. Smażymy frittatę, zimną kroimy na trójkąty i pakujemy do pudełka.

 

  • 3 łyżki oliwy

  • 3 ziemniaki

  • 15 dag boczku lub bekonu

  • 250 dag zielonego groszku (świeży lub mrożony)

  • cebula

  • szklanka bulionu

  • 6 jaj ubitych trzepaczką

  • sól, pieprz

  • garść bazylii i natki

  • garść startego parmezanu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na 2 łyżkach oliwy lekko podsmażamy na patelni pokrojony boczek lub bekon.

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

  • Cebulę kroimy w kostkę. 

  • Podsmażamy ziemniaki i cebulę z boczkiem.

  • Dodajemy groszek i bulion.

  • Gotujemy, aż bulion wyparuje, a ziemniaki i groszek zmiękną.

  • Jajka mieszamy z przyprawami, ziołami i parmezanem.

  • Zalewamy masą ziemniaki. Smażymy całość na małym ogniu, aż jajka się zetną.

  • Zdejmujemy na duży, płaski talerz, odwracamy i smażymy z drugiej strony.

Ocena: 0