Jak zrobić wino z winogron bez drożdży?

Jak zrobić wino z winogron bez drożdży?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wino bez drożdży? Jest na to sposób!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

W październiku warto zrobić wino z winogron, zwłaszcza z ciemnych, kiedy są w pełni dojrzałe. Przygotowany wtedy trunek nie tylko wybornie smakuje i odznacza się wyjątkowym aromatem, ale ma również właściwości zdrowotne.

Składniki

  • 1,5 kg cukru

  • 3 litry wody

  • 2 kg winogron (oddzielonych od gron)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaczynamy od przygotowania moszczu. Owoce miażdżymy np. tłuczkiem do ziemniaków lub w sokowirówce.

  • Przekładamy je do gąsiora i zalewamy przestudzonym syropem (wodą zagotowaną z cukrem). Butla powinna być wypełniona do 2/3 wysokości.

  • Następnie należy ją zatkać korkiem z rurką fermentacyjną.

  • Po tygodniu można już odcisnąć owoce, zlać płyn do mniejszej butli, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną, odstawić w ciepłe miejsce (18-20 st.C) i czekać.

  • Wino jest gotowe gdy dwutlenek węgla wydzielający się w butli, wypycha wodę z rurki.

  • Wtedy wino zlewamy do butelek, korkujemy i przechowujemy w pozycji leżącej.


Wyprodukowanie wina nie jest trudne. Wystarczą winogrona, woda i cukier oraz akcesoria: gąsior, rurka fermentacyjna, korek do butli. Jeśli nie umyjemy owoców nie będą potrzebne drożdże, gdyż znajdujący się na nich nalot zastępuje je i ułatwia fermentację.

Ocena: 2,6