Jak zrobić wino z polskich winogron [PORADNIK + PRZEPIS]

Jak zrobić wino z polskich winogron [PORADNIK + PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: photos.com

Winogrona obrodziły? Ciesz się - możesz z nich zrobić pyszne domowe wino!

 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jak zrobić wino z winogron z ogórka? Wystarczy kilka litrów wody, polskie winogrona, cukier! Każdy może sam przygotować takie wino. MówimyJak zrobić domowe wino z polskich winogron?

Składniki

  • 10 kilogramów polskich winogron
  • 4 litry wody
  • 2 kilogramy cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Winogron nie płuczemy. Mają one na sobie nalot, który pomaga w fermentacji, więc nie musimy dodawać drożdży! 

  • Najpierw należy oddzielić grona od gałązek. Owoce zmiażdżyć, ale nie miksować. Najlepszym narzędziem do tego jest tłuczek do ziemniaków albo specjalna prasa do wina.

  • Miazgę wlewamy do gąsiorka o pojemności 25 l lub innego naczynia, które da się szczelnie zamknąć i do którego można założyć rurkę fermentacyjną.

  • Do miazgi owocowej dolewamy 4 litry wody, w których wcześniej rozpuszczamy 2 kilogramy cukru.

  • Tak przygotowane wino zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną (nalewamy do niej wody, by obserwować jak wino pracuje oraz by do wina nie dostały się owady) i zostawiamy na 6-7 tygodniu.

  • Co kilka dni sprawdzamy, czy w rurce fermentacyjnej jest woda oraz obserwujemy, czy miazga z winogron nie podchodzi za wysoko korka. Jeśli okaże się, że dochodzi do samego korka, to możemy odlać trochę wody lub wyjąć część miazgi.

  • Po 6-7 tygodniach odcedzamy miazgę od płynu. Wtedy, w zależności od smaku, możemy dosłodzić wino.

  • Wlewamy je do gąsiorka na kolejnych kilka tygodni (4-5). Zatykamy korek w rurką fermentacyjną i także wlewamy do niej wodę.

  • Wino gotowe jest w momencie, gdy przestaje pracować, czyli buzować.