Jak zrobić syrop z cebuli na przeziębienie?

Jak zrobić syrop z cebuli na przeziębienie?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Cebula zawiera naturalne substancje, które zwalczają drobnoustroje - fitoncydy

Syrop z cebuli i sok cebulowy to znane domowe specyfiki zwalczające kaszel i przeziębienie. Są proste, tanie i skuteczne. Sprawdź, jak zrobić leczniczy syrop z cebuli.

Cebula nawet gotowana lub sparzona zachowuje większość swoich cennych właściwości. Domowy syrop można przyrządzić zarówno z surowej, jak i z gotowanej cebuli. Syrop z surowej cebuli ma wprawdzie ostrzejszy smak, ale niektórzy twierdzą, że jest skuteczniejszy.

Jak zrobić leczniczy syrop z cebuli krok po kroku?

2-3 cebule kroimy w cienkie plasterki lub drobno siekamy i układamy warstwami w słoiczku, przesypując każdą warstwę łyżką cukru.

Słoiczek zakręcamy i umieszczamy w ciepłym miejscu. Po kilkunastu godzinach, gdy cebula puści sok, syrop jest gotowy. Najprościej i najszybciej jest wybierać go łyżką prosto ze słoiczka, ale niektórzy wolą go odcedzić na gazie lub sitku. Najlepiej pić po jednej łyżce syropu rano i wieczorem. Syrop z cebuli można przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu, jednak po kilku dniach warto zrobić nową, świeżą porcję.

Wersję syropu z gotowanej cebuli robimy, łącząc zmiksowaną cebulę z miodem w proporcji 1:1. Mieszaninę gotujemy i pijemy kilka razy dziennie po jednej łyżce stołowej.

Syropy z cebuli nie tylko leczą,  ale i wzmacniają organizm, gdyż cebula podobnie jak czosnek zawiera związki bakteriobójcze – fitoncydy.