Nieklarowany domowy ocet jabłkowy

Nieklarowany domowy ocet jabłkowy

Autor Zdjęcia: photos.com

Ocet jabłkowy wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie i pomaga w odchudzaniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ocet jabłkowy to doskonała przyprawa w kuchni i świetny medykament wzmacniający odporność organizmu. Posiada tez liczne walory zdrowotne. Łatwo przygotujesz ocet jabłkowy domowym sposobem. Sprawdź, jak to zrobić.

Składniki

  • 1 litr wody

  • 800 g skórek i resztek z jabłek,

  • 250 g cukru lub miodu

  • 30 g drożdży

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do szerokiego słoja lub kamionkowego garnka wrzuć zmielone skórki, ogryzki i resztki jabłek, dodaj cukier lub miód, drożdże i zalej ciepłą, ale nie gorącą.

  • Przykryj pergaminem i pozostaw na ok. 12 dni.

  • Po tym czasie przecedź ocet jabłkowy i rozlej do butelek.

Nie martw się, że ocet jabłkowy nie jest klarowny. Klarując (przepuszczając np. przez filtr do kawy lub watę wciśniętą w lejek) pozbawisz go wielu cennych składników.

Ocena: 0