Jak zrobić domową nalewkę? Uniwersalne zasady

2017-07-25 11:00

Samodzielnie zrobiona nalewka zawsze smakuje wyjątkowo. To taka mocniejsza wersja konfitur! Na początek sięgaj po proste przepisy. Możesz je znaleźć w książkach, internecie lub... starym kajecie babci. Nie zapomnij o kilku ważnych zasadach dotyczących domowego przyrządzania nalewek.

Jak zrobić domową nalewkę? Uniwersalne zasady
Autor: Shutterstock Domowe nalewki mają niepowtarzalny smak i aromat.

Spis treści

  1. Nalewki: jak serwować?
  2. Do sporządzenia domowej nalewki użyj:
  3. O czym należy pamiętać, robiąc nalewki?
  4. Domowa nalewka wiśniowa
  5. Śliwówka, czyli nalewka ze śliwek
  6. Dereniówka, czyli nalewka z derenia

Nalewki: jak serwować?

Alkohole domowej roboty należy podawać w odpowiedni sposób. Wysiłek, który włożyliśmy w przygotowanie nalewki, nie pójdzie na marne, jeśli będziemy delektować się smakiem naszych trunków. Nalewkę pijemy drobnymi łyczkami, w małych (50 ml), eleganckich kieliszkach. Podawajmy alkohol w zdobionych karafkach z jasnego szkła (ale po uczcie karafkę schowajmy w ciemne miejsce, by nalewka nie zmieniła koloru). Dzięki temu pobudzimy nie tylko zmysł smaku, ale i wzroku!

Celebrujmy tę chwilę z przyjaciółmi, aby uczynić ją wyjątkową.

Do sporządzenia domowej nalewki użyj:

alkoholu etylowego (wódki lub spirytusu) kupionego w sprawdzonym źródle

wyparzonych i osuszonych gąsiorów/słoi/butli

dojrzałych (nigdy zepsutych!) owoców; mogą być także liście, suszone owoce i nasiona

prawdziwego miodu i naturalnych przypraw: kardamonu, wanilii, goździków, ziela angielskiego, soku z cytryny, skórki z cytryny, pomarańczy lub granatu – przyprawiaj wedle uznania

butelek z ciemnego szkła, aby pod wpływem promieni słonecznych trunek nie zmienił koloru

kory dębu dla uzyskania wykwintnego posmaku.

O czym należy pamiętać, robiąc nalewki?

Owoce powinny puszczać sok na słońcu, a gotowe nalewki stać w ciemnym miejscu. Wtedy nie narazisz ich na działanie słońca i wysokiej temperatury, które często niszczą barwę, a przede wszystkim smak alkoholu. 

Zazwyczaj owoce powinno trzymać się w gąsiorze, dopóki nie zbledną i nie wypuszczą z siebie ostatnich soków.

Ważna jest cierpliwość. Tak jak w przypadku win, dłuższy czas leżakowania zapewni Twojej nalewce bardziej wyrafinowany smak. Prawdziwie dobra nalewka będzie gotowa po 3 latach.

Nie zalewaj owoców bezpośrednio spirytusem - może być to czysta wódka lub spirytus zmieszany z wódką (70%).

Nalewki muszą być przechowywane w szklanych, zakorkowanych butelkach.

Nie używaj nienaturalnych barwników do poprawienia koloru swojej nalewki.

Polecamy sprawdzone przepisy:

Domowa nalewka wiśniowa

Śliwówka, czyli nalewka ze śliwek

Dereniówka, czyli nalewka z derenia