Jak suszyć grzyby na słońcu? [WIDEO]

Jak suszyć grzyby na słońcu? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gdy grzybów nazbieraliśmy na przykład na urlopie - możemy mieć kłopot z ich wysuszeniem. Skorzystajmy wtedy ze słońca i wiatru.

Gdy jesteśmy na urlopie i szczęśliwie trafiliśmy na wysyp grzybów - suszenie ich może być problemem. Warto wtedy wykorzystać naturę i do suszenie grzybów użyć słońca i wiatru.

Do suszenia najbardziej nadają grzyby rurkowate, czyli podgrzybki, borowiki, prawdziwki, kozaki. Muszą być świeże, jędrne, najlepiej zbierane w suche, słoneczne dni, bo nie są wtedy mocno nasiąknięte wodą.

Najbardziej znana metoda suszenia to wstępne osuszenie na słońcu, a następnie dosuszenie w ciepłym piekarniku. Gdy piekarnika brak - grzyby wysuszyć można całkowicie na słońcu - warto jednak skorzystać też ze wspomagania wiatru.

Jak suszyć grzyby na słońcu?

Najbardziej tradycyjną metodą jest suszenie na słońcu. Sposób ten ma wiele zalet; chroni grzyby przed nadmiernym wyschnięciem czy spaleniem, pozwala im zachować naturalny aromat, nie wymaga specjalnego sprzętu, nic nie kosztuje. Oczywiście, można go stosować tylko wtedy, gdy sprzyja pogoda - podczas deszczowej jesieni raczej się nie sprawdzi. Świetnie suszy się grzyby na strychach starych domów, pozbawionych izolacji - wnętrza te są przeważnie kompletnie suche, a w ciepłe dni jest w nich bardzo gorąco, grzybowe plastry wysychają w jeden dzień.

Grzyby dokładnie czyścimy, nie myjemy, duże okazy kroimy na mniejsze części. Układamy na wyłożonej pergaminem blasze lub sicie (będzie lepsze, bo zapewnimy  przepływ powietrza), nawlekamy na nitkę lub nadziewamy na drut, patyczek do szaszłyków. W dawnych czasach suszono podobno grzyby, nabijając je na cierniste gałązki układane w słońcu. Sporo zachodu, ale metoda na pewno działa - każdy kawałek grzyba jest oddzielony, więc szybciej wysycha. Tej zasady warto się trzymać, susząc grzyby współcześnie.

W czasie suszenia najważniejsza jest przewiewność i temperatura. Grzyby muszą być rozłożone niezbyt ciasno, by ciepłe powietrze dokładnie je owiewało. W czasie suszenie dobrze jest kilkakrotnie je odwracać, aby nie przywarły do podłoża.  Gdy już umieścimy grzyby w suchym słonecznym i przewiewnym miejscu nakrywamy je gazą, by owady ne miały do nich dostępu. Suszenie na słońcu grzybów nawleczonych na nitkę lub drucik jest łatwiejsze - nie trzeba ich przekładać i odwracać, można je też np. przypiąć klamerkami do sznurów do suszenia bielizny albo do suszarki na pranie i postawić ją w słonecznym przewiewnym miejscu.

Aby sprawdzić, czy grzyby są już dobrze wysuszone, trzeba je nacisnąć. Jeżeli lekko uginają się, są gotowe. Przesuszone będą się kruszyły.

ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak suszyć grzyby!

 

Ocena: 0