Jak sprawdzić, czy ryba jest świeża?

2018-12-11 15:00

Świeża ryba powinna gościć na stołach nie tylko z okazji Wigilii czy Wielkiego Piątku, ale dwa razy w tygodniu. To daje skuteczną ochronę przed miażdżycą i chorobami serca. Jak jednak kupić rybę, by mieć pewność, że została złowiona niedawno i na pewno nie zatrujemy się podając ją na stół?

Jak sprawdzić, czy ryba jest świeża?
Autor: thinkstockphotos.com Świeżą rybę można poznać po wyglądzie - warto zwracać uwagę na skrzela i oczy ryby

Sposoby znawców kuchni na sprawdzenie, czy ryba jest świeża:

skrzela - powinny być intensywnie czerwone. Ryby z wyciętymi skrzelami lub z brązowymi są podejrzane!

oczy - powinny być jasne, wypukłe i niezamglone. Zapadnięte oczy lub usunięte też są sygnałem, że ryba jest nieświeża!

śluz - musi być go mało, powinien być przezroczysty i rzadki. Biały śluz na przykład na filecie łososia oznacza, że nie powinien być spożywany!

tusze ryb powinny być sprężyste i jędrne tzn. powinny po przyciśnięciu wracać po swojego kształtu,

świeży pstrąg ma bladoróżowy kolor,

świeży łosoś ma kolor intensywny pomarańczowy.