Jak rozmrażać produkty w mikrofalówce?

Jak rozmrażać produkty w mikrofalówce?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mikrofalówka to doskonałe narzędzie do szybkiego rozmrażania potraw

Możliwość szybkiego rozmrażania jest jedną z wielu zalet mikrofalówki. Kurczak w całości rozmrozi się w pół godziny, inne produkty potrzebują tylko kilku-kilkunastu minut. Podpowiadamy, jak rozmrażać jedzenie w mikrofalówce.

W mikrofalówce można rozmrozić każdy produkt: mięso, pieczywo, ciasto. Warto zwłaszcza rozmrażać w niej warzywa i owoce, gdyż dzięki temu zachowają one kolor i aromat (pod warunkiem jednak, że przed zamrożeniem były zblanszowane).
Większość kuchenek ma funkcje odmrażania, optymalną dla zamrożonej żywności. Jeśli jednak jej brak, to proces rozmrażania zachodzi dostatecznie łagodnie przy poziomie mocy 150-210 W.

Jak ułatwić rozmrażanie w mikrofalówce?

Jedzenie przed zamrożeniem najlepiej włożyć od razu do pojemników, w których potem będziemy je rozmrażali, lub ułożyć płasko w torebkach foliowych. Uwaga: przed rozmrożeniem torebki należy nakłuć, żeby nie pękły.
Pieczywo, kluski czy ciasto układamy w mikrofali na papierowych ręcznikach, które podczas rozmrażania będą wchłaniały wilgoć.
Warto pamiętać, że niewielkie ilości jedzenia rozmrażają się szybciej niż duże kawałki. Jeśli rozmrażamy rybę albo drób w całości, bardzo ważne jest, aby w połowie rozmrażania wystające części owinąć folią. Można także cały produkt owinąć papierem do pieczenia, który zatrzyma ciepło i przyspieszy rozmrażanie.
Ryby lub kurczaka najlepiej ułożyć na ruszcie lub spodku odwróconym do góry dnem, aby produkt nie pływał w wyciekającym soku.
Gulasz, mielone mięso i inne produkty drobno pokrojone lub półpłynne należy w czasie rozmrażania 2-3 razy zamieszać i rozdrobnić.
Po rozmrożeniu każdy produkt na jakiś czas trzeba zostawić w temperaturze pokojowej, aby temperatura wewnątrz produktu się wyrównała.

Ile czasu potrzeba do rozmrożenia produktów w mikrofalówce?

  • Ryby w całości rozmrażamy 9-12 minut (1/2 kg), filety – 5-7 minut.

  • Półkilogramowy kawałek mięsa potrzebuje 12-15 minut, sznycle – 4-5 minut, 25 dag mielonego miesa – 5-7 minut, 25 dag gulaszu – 9-10 minut, cały kurczak – do 30 minut, pierś kurczaka lub udko – 8-10 minut.

  • Bochenek chleba rozmrozimy w 6-8 minut (1/2 hg), kromkę chleba lub kajzerkę – w minutę.

  • Porcję warzyw lub owoców  (25 dag) rozmrozimy w 4-7 minut, porcję zupy (25 dag) – w 9-10- minut

  • Na kostkę masła wystarczy 4-5 minut, a na porcję (25 dag) twarożku – 5-7 minut.

Artykuły z tej kategorii