Jak przygotować marynatę do warzyw na grilla? 4 aromatyczne propozycje

2022-04-30 8:11

Grillowane warzywa to prawdziwy rarytas. Aby nadać im niepowtarzalnego smaku warto wrzucić je wcześniej do marynaty. Podpowiadamy, jak zamarynować warzywa na grilla.

Jak przygotować marynatę do warzyw z grilla? 4 propozycje
Autor: Shutterstock Jak przygotować marynatę do warzyw na grilla? 4 propozycje

Spis treści

  1. Marynata I
  2. Marynata II
  3. Marynata III
  4. Marynata IV
  5. Galeria: TOP 10 sekretnych sosów na zimno

Marynaty przygotowujemy z ziół, oliwy, soku z cytryny, octu winnego czy sosów np. sojowego i przypraw – soli, pieprzu, czosnku, cebuli. Do słoiczka wlewamy oliwę i dodajemy pozostałe składniki. Słoiczek zakręcamy i kilkakrotnie nim potrząsamy. Pokrojone warzywa zalewamy marynatą i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Marynowane warzywa grillujemy ok. 5 minut z każdej strony.

Marynata I

Składniki:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • świeże zioła, posiekane: bazylia, tymianek, rozmaryn 
  • 5 ząbków czosnku, drobniutko posiekanych 
  • sól, pieprz
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?

Marynata II

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu
  • 1 łyżka startej cebuli
  • 1 łyżka soli
  • 300 ml oliwy z oliwek

Marynata III

Składniki:

  • 1/3 szklanki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego jabłkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sól

Marynata IV

Składniki:

  • pół szklanki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Galeria: TOP 10 sekretnych sosów na zimno