Jak przygotować marynatę do warzyw na grilla? 4 propozycje

Jak przygotować marynatę do warzyw na grilla? 4 propozycje

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jak przygotować marynatę do warzyw na grilla? 4 propozycje

Grillowane warzywa to prawdziwy rarytas. Aby nadać im niepowtarzalnego smaku warto wrzucić je wcześniej do marynaty. Mówimy, jak zamarynować warzywa na grilla.

Marynaty przygotowujemy z ziół, oliwy, soku z cytryny, octu winnego czy sosów np. sojowego i przypraw – soli, pieprzu, czosnku, cebuli. Do słoiczka wlewamy oliwę i dodajemy pozostałe składniki. Słoiczek zakręcamy i kilkakrotnie nim potrząsamy. Pokrojone warzywa zalewamy marynatą i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Marynowane warzywa grillujemy ok. 5 minut z każdej strony.

 

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 

  • 6 łyżek oliwy z oliwek Primadonna 

  • świeże zioła, posiekane: bazylia, tymianek, rozmaryn 

  • 5 ząbków czosnku, drobniutko posiekanych 

  • sól, pieprz

  • Pęczek pietruszki

  • 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu

  • 1 łyżka startej cebuli

  • 1 łyżka soli

  • 300 ml oliwy z oliwek

  • 1/3 szklanki oliwy

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka octu winnego jabłkowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki posiekanej bazylii

  • sól

  • pół szklanki oliwy

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • sól, pieprz

Ocena: 4