Jak przygotować grzyby do suszenia? PORADNIK KROK PO KROKU

Jak przygotować grzyby do suszenia? PORADNIK KROK PO KROKU

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gdy trwa wysyp grzybów, część zbiorów warto ususzyć

Grzyby to bardzo nietrwały produkt. Zaraz po przyniesieniu do domu trzeba poddać obróbce. Można je ugotować, zamarynować, ukisić, zasolić, ale najbardziej popularny i najmniej kłopotliwy sposób przechowania grzybów na zimę to po prostu ususzenie ich.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Grzyby tuż po przyniesieniu do domu należy starannie oczyścić z piasku, resztek mchu czy igliwia. Idealnie nadaje się do tego niewielki nożyk, pędzelek albo... papierowy ręcznik czy lekko wilgotna ściereczka z mikrofibry. Grzybów przeznaczonych do suszenia nie wolno myć! Podczas mycia nasiąknęłyby wodą i proces suszenia trwałby o wiele dłużej, o ile w ogóle udałoby się je ususzyć.

Do suszenia nie nadają się grzyby o wilgotnej, lepkiej skórce np. maślaki. Jeśli jednak upieramy się przy tym - dobrze jest z ich kapeluszy ściągnąć skórkę, tym bardziej , że po ususzeniu dodaje grzybom goryczki.

Z grzybów blaszkowych niektórzy suszą kurki - z powodu ich specyficznego smaku są atrakcyjnym dodatkiem do potraw. Można też suszyć kanie - z podobnych powodów. Grzyby blaszkowe są z reguły mniej wilgotne i szybciej schną.

Jak suszyć grzyby?

Grzyby można suszyć na słońcu, w piekarniku lub w urządzeniach elektrycznych (specjalne suszarki do grzybów można kupić już za ok. 100 zł). Większe grzyby trzeba do suszenia pokroić w plastry. Można je rozłożyć luzem albo nanizać na sznurek (zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi kapeluszami) i powiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu.

Jeśli grzyby suszymy w piekarniku, początkowo temperatura nie powinna być wyższa niż 50 st. C, potem, w miarę jak będą traciły wodę, można temperaturę podwyższyć nawet do 70 st.C. Grzyby są właściwie ususzone jeśli są tak elastyczne, że da się je przełamać, ale się przy tym nie kruszą.

Ocena: 4,7