Jak przygotować chleb do żurku? Jak wydrążyć i co zrobić, żeby chleb nie rozmiękł?

Jak przygotować chleb do żurku? Jak wydrążyć i co zrobić, żeby chleb nie rozmiękł?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Chleb do żurku powinien być odpowiednio przygotowany - nie wystarczy go jedynie wydrążyć!

Polski żur podany w chlebie to prawdziwy rarytas. Jednak aby chleb pełnił funkcję talerza, nie wystarczy wydrążyć tradycyjny bochenek i wlać do środka zupę. Takie pieczywo trzeba odpowiednio przygotować.

Jaki chleb kupić do podania żurku?

Dylematy zaczynają się już podczas wizyty w piekarni lub markecie. Najlepiej wybrać chleb okrągły z twardym spodem. Gdy pieczywo jest już w domu, a żur pyrkocze na gazie, zabieramy się do przygotowania chlebków.

Jak wydrążyć chleb do żurku? Co zrobić, żeby był chrupiący?

Ostrym nożem odcinamy górną część chleba i odkładamy ją na bok. Później będzie pokrywką. Z pozostałej części wydrążamy dokładnie środek. Następnie bierzemy surowe jajo i oddzielamy białko od żółtka. Białko delikatnie roztrzepujemy, po czym smarujemy białkiem wnętrze chlebka. Przede wszystkim dokładnie wysmaruj dno chlebka!

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego przygotowane chlebki na ok. 10 minut. Dzięki temu zabiegowi chleb nie nasiąknie zupą i nie będzie przeciekał, dodatkowo będzie bardzo chrupiący i apetycznie zarumieniony.

Do gotowych chlebów możemy wlać już gorący żurek. Układamy całość na talerzach, a chlebek przykrywamy wcześniej odłożoną pokrywką (wierzchnią warstwą skórki).