Jak przechowywać jedzenie w lodówce, żeby się nie psuło? [porady]

Każdy rodzaj żywności powinien znajdować się na odpowiednich półkach w lodówce. Swoje miejsce mają warzywa, owoce, nabiał, mięso. Sprawdź, gdzie trzymać poszczególne produkty w lodówce, by wolniej się psuły.

Górna półka w lodówce to idealne miejsce na mleko, kefiry i jogurty. Można tam postawić także konfitury. W lodówce zwykle stosowana jest zasada: im wyżej, tym cieplej. Zatem na najwyższych półkach przechowuj produkty, które wymagają lekkiego schłodzenia.

Półka środkowa to dobra lokalizacja dla produktów o krótkiej trwałości: biały ser, pokrojona wędlina. Tutaj można trzymać też domowe potrawy, np. garnek z zupą.

Dolne szuflady to doskonałe miejsce na owoce i warzywa. Tutaj jest najzimniej i jest wyższa wilgotność. Pamiętaj, by w lodówce przechowywać niemyte warzywa i owoce.

Boczne półki lodówki nadają się do trzymania oleju roślinnego, jaj, soków, napojów, słoików z przetworami, musztardy czy chrzanu. Dobrze, by produkty te były w szklanych butelkach.

Zasady przechowywania produktów w lodówce z podziałem na półki są takie same dla lodówek, które mają zamrażarkę na dole, jak i na górze. Nie ma to wpływu na temperaturę w głównej komorze lodówki.