Jak panierować rybę?

Jak panierować rybę?

Autor Zdjęcia: photos.com

Dobrze opanierowana ryba pozostaje po usmażeniu soczysta

Ryba panierowana i smażona to idealna potrawa zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły obiad. Rodzajów ryb nadających się do panierowania jest niemal tak wiele, jak samych sposobów panierowania. Kluczem do wykonania smacznej potrawy jest odpowiednie panierowanie ryby. Dowiedz się, jak wykonać pyszną panierkę!

Polecamy także: Ryba w cieście naleśnikowym: przepis na smażoną rybę

Rybę w panierce przyrządza się bardzo łatwo i szybko. Taka ryba to doskonały pomysł na szybki obiad! Jeśli ktoś  miał już do czynienia z filetowaniem ryb na pewno poradzi sobie doskonale. Jeżeli jednak jesteś początkującym kucharzem, pamiętaj, że rybę przed panierowaniem i smażeniem należy najpierw odpowiednio przygotować.

Zanim zabierzemy się za panierowanie należy rybę umyć, oczyścić i wyfiletować lub pokroić w dzwonka. Chyba, że używamy gotowych filetów. Wtedy przygotowanie ryby nie jest niepotrzebne. Wyfiletowaną rybę skrapiamy  sokiem z cytryny i wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy panierkę.

Sposób na smaczną panierkę do ryb

Na talerzu rozmąć widelcem jajko z dodatkiem zimnego mleka, na drugi talerz wysyp mąkę (zamiast mąki możesz użyć bułki tartej lub panierki panko). Na patelni rozgrzej olej lub oliwę, a przygotowaną wcześniej rybę osusz papierowym ręcznikiem, posól, obtocz w mące, jajku i znowu w mące (lub bułce). Następnie usmaż rybę na patelni na złoty kolor.

Zobacz także: Panko - zastosowanie kulinarne japońskiej panierki

Najłatwiej w panierce przygotować solę, pangę i dorsza. Najlepiej też panieruje się ryba ze skórą.

Wypróbuj także przepisy: Wykwintna sola w pomarańczach    Panga zapiekana z warzywami   Dorsz na parze z warzywami

Z czym podawać smażoną rybę panierowaną?

Tak przygotowaną rybę w panierce możesz podawać z ziemniakami, frytkami, zestawem surówek czy z duszonymi warzywami.

Oto kilka najpopularniejszych przepis w serwisie Beszamel.pl na skrobiowe dodatki.

Polecamy: Ziemniaki gotowane w wodzie   Ziemniaki gotowane w mikrofalówce    Ziemniaki pieczone w ziołach    Talarki ziemniaczane z piekarnika

Frytki, uwielbiamy je wszyscy. Czasem jednak warto wyjść poza schemat i spróbować usmażyć frytki z innych warzyw, niż ziemniaki.

Zobacz: Domowe frytki ziemniaczane    Frytki z batatów    Frytki z warzyw korzeniowych pieczone

Nie zapominajmy o dużej porcji soczystych warzyw. Częściej sięgajmy po kiszonki, które świetnie podkreślają smak panierowanej ryby.

Sprawdź, dlaczego zachwalamy: Surówka z kapusty kiszonej, specjalnie do ryby    Kimchi - kapusta kiszona po koreańsku

Ocena: 3,4